Ruoka

Pohjanlahden silakkakiintiö laskee 40 prosenttia: "Ratkaisu on äärimmäisen epätoivottava"

Suomi ei päässyt EU-komission kanssa yhteisymmärrykseen kalastusmääristä. Silakkakiintiö tippuu tuntuvasti.
Kari Salonen
Suomi jakaa Pohjanlahden silakkakiintiön Ruotsin kanssa.

Pohjanlahden silakkakiintiö laskee ensi vuodesta eteenpäin 40 prosenttia. Tammikuusta alkaen Suomi jakaa Ruotsin kanssa 84 000 tonnin kiintiön, josta Suomen osuus on 82 prosenttia.

Ministerineuvosto haki eilen maanantaina pitkälle yöhön komission kanssa yhteistä säveltä Luxembourgissa. Suomen kanta jäi kuitenkin tappiolle.

"Perinteisesti tätä asiaa on ratkottu Itämeren maiden kesken. Tänä vuonna se ei onnistunut, koska jäsenmaiden yhteistyö kangerteli", kalatalousneuvos Risto Lampinen kertoo.

Komissio esitti alun perin Pohjanlahden kiintiön puolittamista. Komission mukaan puolitusarvio johtuu siitä, että kannan hoitosuunnitelmaa ei ole päivitetty.

Suomi ei halunnut poiketa 32 prosentin leikkauksesta, joka oli tieteellinen arvio kalastusmäärille. Komissio tuli vastaan laskemalla kiintiön 40 prosenttiin aiemmasta määrästä. Lampisen mukaan päätös on iso asia kalastuselinkeinolle.

"Paras tieteellinen neuvo ei edellytä näin suuren leikkauksen tekemistä. Elinkeinon kannalta ratkaisu on äärimmäisen epätoivottava."

Kalastuskiintiö tulee voimaan ensi vuonna. Niukkuutta kalastusmäärissä alkaa Lampisen mukaan näkyä vasta ensi vuoden jälkeen.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kärsitkö puutteesta? Yksipuolinen ruokavalio kostautuu näiden ravintoaineiden puutoksena

Perheyrityksen havupuu-uutejuomasta vuoden terveystuote – tavoitteena kotimaan kasvu, kysyntää myös ulkomailla

Vuoden 2020 gluteeniton tuote tehdään kotimaisesta täysjyväkaurasta – vuoden gluteeniton yritys on ansioitunut pitkäjänteisessä tuotekehityksessä

Enkelinsuudelma, suukko – Brunbergin suosikkileivos täyttää jo 70 vuotta