Ruoka

Suomalaiset valitsevat useimmin liha-aterian

Joka kuudestoista aikuinen suomalainen ei syö lihaa, Maaseudun Tulevaisuuden teettämä kysely kertoo.
Jukka Pasonen

Joka kolmas aikuinen suomalainen kertoo vähentäneensä lihan syöntiä. Hiukan useampi kertoo lisänneensä kasviksia. Tilastoissa lihan kokonaiskulutus ei ole kuitenkaan vähentynyt.

Lihaa syö selvästi yli 90 prosenttia suomalaisista. Kolme neljäsosaa syö sitä useita kertoja viikossa.

Joka kuudestoista ei syö lihaa lainkaan. Määrä ei ole kasvanut viime vuodesta.

Vastaajien oman arvion ja tilaston ristiriita selittyy pääosin sillä, että vastaaja arvioi aikomansa muutokset helposti todellista suuremmiksi. Niin kyselyn ja tilaston eroja selittävät sekä tutkimuksen tehneen Kantar TNS Agrin toimitusjohtaja Anne Kallinen että Tampereen yliopiston terveyssosiologian professori Piia Jallinoja.

Yleensä vastaukset kallistuvat muutenkin "oikeaan", tässä tapauksessa valtion ravitsemusneuvottelukunnan suosituksen suuntaan. Niissä kehotetaan lisäämään kasviksia ja vähentämään lihan, tarkemmin lihavalmisteiden ja punaisen lihan syöntiä.

Kyselyssä mitattiin asenteita ruokaan erilaisin väittämin. Niiden perusteella suomalaiset voidaan jakaa pro kasvis ja pro liha -ryhmiin, Kantar TNS Gallupin tutkimuspäällikkö Pasi Saarnivaara sanoo.

Joka toinen aikuinen suomalainen suosii mielessään kasviksia, joka toinen lihaa. Valtaosalla ne eivät sulje pois toisiaan.

Kasvisten suosijat pitävät niitä parempina etenkin ympäristölle ja toiseksi terveydelle. Lihan suosijat eivät usko tulevansa kylläisiksi muunlaisesta ruuasta.

MTK:n ruoka-asiamies Anni-Mari Syväniemi on hieman, vain hieman, yllättynyt siitä, ettei lihan kulutus ole vähentynyt kaikesta rummutuksesta huolimatta.

"Kulutustottumukset muuttuvat hitaasti", sekä Syväniemi että Jallinoja sanovat.

Syväniemi torjuu ajatuksen, että MTK olisi pelkästään lihan puolella ja kasviksia vastaan. Hänen mielestään suomalaisten pitäisi lisätä kasviksien käyttöä.

"Emme me MTK:ssa sano, että pitäisi syödä aina vain enemmän lihaa. Sanomme, että suosikaa kotimaista lihaa."

Hyviä perusteluita ovat muun muassa kotimaisen lihan antibiootittomuus ja eläinten hyvä hoito.

"Jokaisen kuluttajan pitäisi kiinnittää huomio lihan alkuperään. Jos oikeasti haluaa auttaa maailmaa, valitsee lautaselleen kotimaista."

Sama pätee kasviksiin. Syväniemi soisi aterioille lisää erityisesti kotimaisia juureksia.

Tutkimusta varten TNS Kantar Agri, entinen Gallup Elintarviketieto, keräsi verkossa Gallup-kanavalla 1 082 vastausta 13.–18. lokakuuta.

Otanta ja vastausten painotus on tehty niin, että tulokset edustavat 18–74-vuotiaita suomalaisia Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tee rantautui Eurooppaan Kiinasta 1600-luvulla – nykyään tee on Suomen neljänneksi suosituin juoma

Muistathan muikut, ne ovat suomalaista superfoodia! Paista muikuista vaikka itämaisia sipsejä tai loihdi savumuikuista helpot rieskapitsat

Tiukalla kasvisruokavaliolla kasvavilla pikkulapsilla on verrattain vähemmän D- ja A-vitamiinia sekä tärkeitä rasva- ja aminohappoja

Pubin pitäjä vannoi, ettei ikinä enää tee ravintolahommia – kunnes Kyrön tislaamo vei mennessään: "Ei me oltu villeimmissä unelmissammekaan ajateltu, että tämä voisi mennä näin"