Ruoka

Kaikkea mahdollista kurpitsasta – tässä oivat ohjeet

Kurpitsojen laaja ja värikäs suku tuo syksyllä väri-iloa keittiöön.
Kurpitsapiirakka yhdessä makeiden porkkanasuikaleiden kanssa on ilo silmälle ja suulle.

Kurpitsat muodostavat kovakuorisia, suuria hedelmiä. Muodoltaan ne vaihtelevat nuijamaisista palloihin ja pitkulaisiin. Koko vaihtelee huomattavasti. Suuret yksilöt voivat painaa kymmeniä kiloa.

Pienet koristekurpitsat ovat kuivamaltoisia, eikä niitä käytetä ruuanvalmistuksessa. Isojen, oranssin väristen talvikurpitsoiden rinnalla on myynnissä pienempiä myski-, hokkaido- sekä spagettikurpitsoja.

Keltainen jättikurpitsa muistetaan etikka­säilykkeen raaka-aineena. Sen käyttö on laajentunut säilykkeistä keittoihin, makeisiin piirakoihin ja paistoksiin.

Nuijamainen myskikurpitsa on maultaan aavistuksen pähkinäinen. Sen kuori on melko ohut. Ohuen kuoren voi kuoria pois raakana tai vasta kypsänä. Tästä lajikkeesta syntyy samettisen herkullista sosekeittoa tai piirakkaa. Lisää paahdettuna myös ruokaisaan salaattiin broileri­suikaleiden kanssa.

Japanilainen hokkaidokurpitsa on muodoltaan litteä tai pyöreähkö. Oranssi hedelmäliha pysyy kiinteänä kypsennyksen ajan. Paista paloja pannulla jälkiruuaksi kokonaisten joulu­mausteiden kera tai valmista soseesta makeaa piirakkaa.

Spagettikurpitsa on kauniin keltaisen ja vihreän värin raidoittama yksilö. Sen miedon­makuinen malto muuttuu kypsänä spagettimaiseksi. Kurpitsa kypsennetään keittämällä suolalla maustetussa vedessä tai uunissa. Kaavi kypsä sisus tarjolle haarukan avulla. Paitsi lisäkkeeksi se sopii myös laatikko- ja keittoruokiin.

Kurpitsapiirakka

12–16 annosta

noin 1 1/2 kg kurpitsaa

Pohja

100 g voita

1 dl sokeria

1 muna

2 1/2 dl spelttivehnäjauhoja

1/2 rkl leivinjauhetta

Täyte

5 dl kurpitsasosetta

1 rkl inkivääriraastetta

2 dl fariinisokeria

2 tl kanelia

(1 tähtianis)

1/2 tl suolaa

3 rkl perunajauhoja

Koristeeksi

1 keskikokoinen porkkana

1/2 dl sokeria

1 rkl vettä

Halkaise kurpitsa neljään osaan. Poista siemenet esimerkiksi isolla lusikalla. Nosta kurpitsalohkot uunipellille. Kypsennä noin 200 asteessa 45 minuuttia tai kunnes malto on pehmeää. Kaavi malto irti kuoresta ja soseuta.

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Vatkaa joukkoon muna. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita taikina tasaiseksi. Taputtele taikina voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille jauhotetulla kädellä. Laita vuoka jääkaappiin täytteen valmistumisen ajaksi.

Sekoita kattilassa kurpitsasose, sokeri ja mausteet. Keitä hiljalleen 10 minuuttia. Sekoita välillä, jotta sose ei räisky. Jäähdytä sose ja sekoita joukkoon perunajauhot. Mikäli käytit tähtianista, niin ota se pois jäähtyneestä soseesta.

Kaada täyte vuokaan pohjan päälle. Paista piirakkaa uunin alimmalla tasolla 200 asteessa noin puoli tuntia.

Kuori ja vedä perunankuorima­veitsellä porkkana suikaleiksi. Keitä pari minuuttia sokerilla maustetussa vesitilkassa. Jäähdytä suikaleet, valuta ja nosta kekomaiseksi koristeeksi piirakan päälle.

Vinkki

Pakasta ylimääräinen kurpitsasose.

Kurpitsasosekeitto

4–5 annosta

1 l (1/2 kg) myskikurpitsaa kuutioituna

1 sipuli

1 iso valkosipulin kynsi

1 viipale tuoretta inkivääriä

pala (50 g) juuriselleriä

8 dl vettä

1 kasvisliemikuutio

1–2 timjamin oksaa

1/4 tl valkopippuria

(suolaa)

Pinnalle

pähkinäsekoitusta, yrttejä (lehti­persiljaa, ruohosipulia, timjamia) sekä salaattijuustoa

Laita kuoritut, paloitellut kasvikset kattilaan. Kaada päälle osa nesteestä niin, että ainekset peittyvät. Kuumenna kiehuvaksi, lisää liemikuutio ja timjamin oksat. Anna kiehua kypsäksi.

Nosta timjamin oksat pois. Soseuta keitto samettisen pehmeäksi. Lisää joukkoon loppu neste niin, että keitto on sopivan sakeaa. Mausta valkopippurilla ja kuumenna keitto. Maista ja tarvittaessa lisää suolaa.

Rouhi pähkinät veitsellä karkeaksi. Hienonna yrttejä ja murra salaatti­juustopalasta pikku­lohkareita. Sekoita ja ripottele seosta keitto­annoksen päälle.

Tarjoa keitto alkuruuaksi leivän kanssa.

Kurpitsavuoka

4 annosta

500 g kurpitsaa

1 iso sipuli

pala purjoa

1 rasia Mifu original -suikaleita

1 rkl voita

4 (400 g) tomaattia

2 valkosipulin kynttä

1 pussi (150 g) sinihomejuusto­murua

1/2 tl suolaa

1/2 tl mustapippurirouhetta

Pinnalle

persiljaa

Leikkaa kuorittu kurpitsa kuutioiksi sekä sipuli ja tomaatit lohkoiksi.

Ruskista kevyesti sipuli ja Mifu-­suikaleet voissa pannulla. Laita uunivuokaan.

Hienonna valkosipulin kynnet. Lisää ne sekä kaikki muut aineet vuokaan. Sekoita.

Kypsennä 200 asteessa noin 45 minuuttia tai kunnes vuoka on kypsä. Peitä vuoka foliolla, jos pinta kuivuu liikaa kypsennyksen aikana. Ripota persiljaa kypsän ruuan päälle.

Vinkki

Korvaa sinihomejuustomuru purkillisella salaattijuustoa. Murenna juustopalat haarukalla ja lisää kasvisten joukkoon.

Hedelmäwokki

5–6 annosta

1 iso omena

1 tlk (227 /145 g) ananasta paloina

500 g kurpitsaa (hokkaido)

1–2 rkl voita

2 rkl fariinisokeria

2 rkl siirappia

1 kanelitanko

1 tähtianis

Tarjoiluun

vaniljajäätelöä

Kuori ja kuutioi omena. Kotimaista omenaa ei tarvitse kuoria. Valuta ananaspalat. Säästä mehu. Leikkaa kuorittu kurpitsa pieniksi lohkoiksi.

Laita voi paistinpannulle. Anna sen ruskistua. Lisää kuumalle pannulle fariinisokeri, kokonaiset mausteet sekä ananas ja kurpitsa. Valuta päälle siirappia. Hauduta niitä pannulla varovasti käännellen. Lisää omenakuutiot ja ananas­mehu. Hauduta kypsäksi. Nosta pannu levyltä ja anna hedelmien jäähtyä haaleiksi.

Tarjoa vaniljajäätelön kanssa.

Halkaise ensin kokonainen kurpitsa. Halkaiseminen voi olla haastavaa, jos kuori on kova. Kaavi sitten rihmat ja siemenet pois käsin tai isolla lusikalla.

Halutessasi huuhtele siemenet ja paahda ne pannulla tai uunissa.

Kypsennä kovakuoriset yksilöt uunissa ja kaavi sitten kypsä hedelmäliha irti kuoresta.

Pehmeäkuorisen kurpitsan voi kuoria raakana perunankuorimaveitsellä.

Kypsennä kuorittu kurpitsa uunissa (noin 200 asteessa), paistaen pannulla tai keittämällä.

Valmista soseesta keittoa, piirakkaa tai tarjoa muusin tapaan.

Lohkot maistuvat lisäkkeenä, paistoksissa tai pataruuissa.

Mausteeksi sopivat inkivääri, kaneli, tähtianis sekä neilikka.

Sitrushedelmät taittavat sopivasti kurpitsan makeutta.

Kokonaisena kurpitsa säilyy jopa viikkoja +8 – +12 asteen lämmössä.

Kurpitsat ovat herkkiä etyleenille, joten säilytä ne eri paikassa kuin omenat.

Avatun kurpitsan liha homehtuu ja pilaantuu helposti, joten säilö tai käytä se muutaman päivän aikana.

Kypsennä ylimääräinen kurpitsa keittämällä tai paahda uunissa, soseuta ja pakasta. Kurpitsaa ei kannata pakastaa sellaisenaan.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Pekka Puska sai Maailman Sydänjärjestön elämäntyöpalkinnon

Piparileivontakisan voittaja teki vaativan tuulimyllytyönsä kahdessa tunnissa – korona-ajan kisa vaati erikoisjärjestelyt

Kofeiini virkistää, mutta sillä saattaa olla myös muita positiivisia vaikutuksia aivotoimintaamme

Söin täällä: Laakongin lounaan voimalla jaksaa koluta merikeskusta