Ruoka

Hammaslääkäri varoittaa: Hapan kasvisruoka pehmentää hampaiden pintoja

Ruoka 06.11.2017

Seurauksena voi olla esimerkiksi hampaiden vihlomista, purentalihasten kiputuloja ja esteettisiä haittoja.


Hampaiden kulumista ei voi hoitaa itse, mutta sitä voi hidastaa ja kulumisen merkkejä on hyvä seurata.

Hammaslääkärin mukaan kasvissyönnillä voi olla hampaille ikäviä vaikutuksia.

Hammaslääkäri Marja Lehmus varoittaa Oral Hammaslääkäreiden tiedotteessa, että erityisesti kasvissyöjien pitää olla tarkkana hampaiden kulumisen suhteen. Hapan ruoka nimittäin pehmentää hammaspintoja, ja kovan ruoan pureskelu taas kuluttaa pehmeän pinnan pois.

Lehmus kertoo, että usein hampaiden kuluminen ei johdu vain yhdestä syystä, vaan taustalla ovat monet tekijät. Selvin merkki kulumisesta on se, että hampaiden kiille on lähtenyt ja hammasluu paljastuu.

”Kuluminen on niin yleistä suomalaisilla, että sitä kannattaa tarkkailla jatkuvasti. Esimerkiksi hammaseroosio voi aiheuttaa hampaiden vihlomista, purennan madaltumista, leukanivelongelmia, purentalihasten kiputiloja ja lisäksi vielä esteettisiä haittoja”, Lehmus luettelee.

Jos etuhampaat kuluvat, muuttuneen purennan seurauksena hampaat voivat lohjeta ja hammaspaikkoja saattaa irrota.

Hampaiden kulumista ei voi hoitaa itse, mutta sitä voi hidastaa ja kulumisen merkkejä on hyvä seurata. Jos huomaa, että hampaat vihlovat tai etuhampaiden kärjissä on röpelöisyyttä, hampaat saattavat olla kuluneet.

”Etuhampaiden kärjet voivat myös näyttää tummemmilta, jos kiille on kulunut niin ohueksi, että suun tummuus kuultaa läpi”, Lehmus sanoo.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT