Ruoka

Aarre: Kansanlääkinnän lempimarja on yhä tehokas apu terveysongelmiin

Ruoka 11.11.2017

Kun lämpötila laskee pakkasen puolelle, on aika käydä karpalonkeruuseen.


Maarit Cederberg
Karpalo kuuluu puolukan, mustikan ja juolukan kanssa kanervakasveihin.
Karpalo kuuluu puolukan, mustikan ja juolukan kanssa kanervakasveihin.
Sari Tammikari
Aarteen kakkureseptissä karpalo antaa suklaalle ryhtiä ja hapokkuutta.
Aarteen kakkureseptissä karpalo antaa suklaalle ryhtiä ja hapokkuutta.

Karpalot ovat soisen metsän rubiineja, arvokkaita värin, maun ja suojaavien ravinteiden antajia. Karpalon voimalla selvitään kylmänvihoista ja vahvistetaan elimistön omaa puolustusvoimaa.

Eteläsuomalaisten soiden karpalot ovat isokarpaloita, Vaccinum oxycoccus, pohjoiseen mennessä karpalot muuttuvat pikkukarpaloiksi, Vaccinum microcarpum. Karpalo kuuluu puolukan, mustikan ja juolukan kanssa kanervakasveihin.

Kansanlääkinnän lempimarjaa on perinteisesti kerätty vauvan suusammaksen hoitoon, juotettu vähähappoisesta vatsasta kärsiville ja annettu ensiavuksi virtsatietulehduksiin. Haavojakin karpalomehulla on puhdistettu.

Nykyään vanhustenhoidossa karpaloa käytetään jo rutiininomaisesti ennalta ehkäisevänä suojalääkkeenä sekä tukihoitona tulehduksen aikana. Miten karpalon ainesosat sitten toimivat? Se selviää Aarteen koko artikkelista.

Kansanterveyslaitoksen mukaan karpalo sisältää muun muassa hedelmäsokeria eli fruktoosia ja muita sokereita, ravintokuituja, kasviöljyä ja hiukan kasviproteiinia. Hivenaineista karpalossa on natriumia, kaliumia, magnesiumia, kalsiumia, fosforia, rautaa, sinkkiä, jodia ja seleeniä.

Vitamiineja on laaja kirjo: A-vitamiinia ja karotenoideja, E-vitamiinia, K-vitamiinia, 100 gramman erässä runsaat 20 mg C-vitamiinia, B1-vitamiinia eli tiamiinia, B2-vitamiinia eli riboflaviinia, niasiinia, B6-vitamiinia eli pyridoksiinia ja foolihappoa.

Karpalo on helppo säilöä pakastamalla. Säilymisen vuoksi sokeria ei tarvita, karpalon sisältämä bentsoehappo toimii säilövänä aineena ja marjan omat hedelmäsokerit makeuttavat marjan, vaikkei sitä äkkiseltään marjan happoisuuden alta huomaakaan. Pakastaminen kuitenkin vähentää happamuusmakua ja nostaa makeutta esiin.

Kellarissa karpalosaavi säilyy sellaisenaan kuten puolukkakin. Karpalo auttaa arempia hedelmiä tai kasviksia säilymään. Puolen sentin vahvuinen kerros survottuja karpaloita omenasoseen tai porkkanahillon pinnalla suojaa kuin vahakerros.

Lue Aarteen jutusta, miksi karpalo estää kehon tulehdustiloja ja mitä muita terveyshyötyjä sillä on. Poimi myös talteen reseptit muun muassa suklaa-karpalokakkuun ja karpaloglögiin.

Aiheeseen liittyvät artikkelit