Ruoka

MTK:n ruokakulttuuriasiamies rasvasodasta: "En ymmärrä, että lautakuntatason ihmiset puuttuvat yksittäisen tuotteen valintaan"

Ruoka 16.11.2017

Anni-Mari Syväniemi kannustaa tekemään vastaavat päätökset ammattilaisten ja asiakkaiden kesken.


Kari Salonen
Syväniemi muistuttaa, että Suomen kansanterveydellisiä ongelmia, kuten korkeaa verenpainetta, korkeaa kolesterolia ja ylipainoa, ei korjata lääkkeillä, vaan ruokavaliolla.

MT on kertonut aiemmin Sotkamon kunnan päätöksestä tarjota rasvattoman maidon ja margariinin rinnalla kevytmaitoa ja voita. Sotkamon kunnan päätös on synnyttänyt rasvasodan sen jälkeen, kun Valtion ravitsemusneuvottelukunta otti kantaa Sotkamon päätökseen.

MTK:n ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi pitää hyvänä sitä, että kuntapäättäjiä kiinnostaa oman kuntansa kouluruoka. Hän kuitenkin ihmettelee Sotkamon lautakunnan päätöstä.

"En ymmärrä, että lautakuntatason ihmiset puuttuvat yksittäisen tuotteen valintaan. Tiedetään kuitenkin, että ruokavaliossa kokonaisuus ratkaisee", hän sanoo.

Syväniemen mielestä Sotkamon kunnan tapauksen tyyppiset ratkaisut pitäisi lautakuntatason sijaan pohtia ammattilaisten kesken. Mukaan pohdintaan voisi ottaa myös asiakkaat eli tässä tapauksessa lapset.

Levite, oli se sitten voita tai margariinia tai jotain muuta, on Syväniemen mielestä vain pieni osa ateriaa. Syväniemi kannustaakin tarjoamaan ruokailussa erilaisia vaihtoehtoja, jos sillä saadaan lapset aktiivisesti osallistumaan ja syömään koko ateria yhdessä.

Ruokakulttuuriasiamies korostaa, että kouluruokailussa tulisi noudattaa kouluruokasuositusta. Kouluruokasuositus sosiaalistaa koulun ja opettajat mukaan ruokailuun.

"Silloin ei puhuta vain ruuasta ja ravitsemuksesta, vaan ruokailusta", hän muistuttaa.

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä on ottanut aiemmin kantaa sen puolesta, että valtion ravitsemusneuvottelukunta lakkautettaisiin.

"En ymmärrä sitä, että arvovaltaiset ihmiset hyökkäävät valtion ravitsemusneuvottelukuntaa vastaan. Jos ravitsemusneuvottelukuntaa haukutaan, samalla haukutaan elintarviketeollisuuttamme, tutkimusta ja koulutusta", Syväniemi sanoo.

Syväniemi muistuttaa, että Suomen kansanterveydellisiä ongelmia, kuten korkeaa verenpainetta, korkeaa kolesterolia ja ylipainoa, ei korjata lääkkeillä, vaan ruokavaliolla. Tähän valistukseen tarvitaan jatkossakin hänen mukaansa ravitsemusneuvottelukuntaa. Neuvottelukunta on Syväniemen mielestä tärkeä koko ruokasektorille.

"Mutta valistus ei enää sosiaalisen median aikaan perinteisesti pure. Se haastaa koko ruokasektorin miettimään valistukseen uudet keinot", hän sanoo.

Ravitsemussuositukset ovat menneet viime vuosina Syväniemen mielestä hyvään suuntaan, sillä ravitsemusneuvottelukuntakin korostaa, että kyse on vain suosituksesta. Jokainen voi siis toteuttaa suositusta omalla tavallaan. Terveelliseen ruokavalioon ei ole olemassa vain yhtä oikeaa mallia.

"Eihän ravitsemusneuvottelukuntakaan oikeasti kiellä minkään raaka-aineen tai ruoka-aineen käyttöä", ruokakulttuuriasiamies muistuttaa.

Vielä vuonna 2014 MTK:kin oli mukana valtion ravitsemusneuvottelukunnassa. Syväniemi pitää menetyksenä sitä, että tuon vuoden jälkeen edunvalvontajärjestöt poistettiin neuvottelunnasta. Neuvottelukunta sai osakseen kritiikkiä siitä, että viljelijöiden etuja ajava MTK on päättämässä myös ravitsemuksesta.

"Minusta se oli ihan höpöhöpö -perustelu, koska suositukset ovat aina pohjautuneet tutkimukseen", Syväniemi sanoo.

Lue lisää:

Ravitsemusneuvottelukunta kommentoi lakkautusehdotusta: "Kyllä me varmaan ollaan olemassa vielä silloinkin, kun Mikko Kärnä ei ole enää kansanedustaja"

Kansanedustaja haluaisi lakkauttaa ravitsemusneuvottelukunnan: "Kyllähän tämä vaikuttaa täysin turhalta puljulta"

Rasvasota syttyi jälleen: Sotkamo haluaa tarjota lapsille voita ja kevytmaitoa – valtion ravitsemusneuvottelukunta hyökkää vastaan

Aiheeseen liittyvät artikkelit