Ruoka

Yle: Köyhien maiden ruuista ei haluta maksaa – mitä rikkaampi valtio, sitä kalliimpi kansallisruoka

Ruoka 17.11.2017

Eri kansallisuuksien ravintoloiden ruokiin suhtaudutaan eri tavalla.


Jaana Kankaanpää
Ranskalaiset ravintolat ovat yleensä hyvin arvostettuja ja ranskalaista keittotaitoa pidetään usein huippukokkien mittana. Kuvassa pistou-kastikkeen valmistusta.

Yle kertoo, että etnisissä eli eri maiden tarjoamissa kansallisruuissa, on selvä hierarkia. Mitä voimakkaampi ja vauraampi maa on, sitä enemmän kuluttajat ovat sen ruuista valmiita maksamaan.

Esimerkiksi Yhdysvalloissakin aito japanilainen ruoka mielletään arvokkaaksi, koska japanilaiset tunnetaan siellä bisnesväkenä ja pomoina. Sen sijaan kiinalaisista siirtolaisista tulee amerikkalaisten mieleen köyhät kotiolot eikä köyhiksi miellettyjen ihmisten ruuasta olla valmiita maksamaan yhtä paljon.

Toisaalta esimerkiksi italialaista ruokaa ei vielä muutama vuosikymmen sitten arvostettu, sillä siihenkin liittyivät mielikuvat köyhistä siirtolaisista. Nyt sen arvostus on kasvanut huomattavasti.

Yle kertoo myös, että Suomessa pääkaupunkiseudulla tehty kysely kertoo, että on ruokia, joita ei arvosteta mutta silti niitä kulutetaan paljon, kuten pikaruokaa. Toisaalta taas ihmiset kertovat esimerkiksi arvostavansa afrikkalaista keittiötä, mutta arvostus ei näy käynteinä.

Merkitystä on myös matkailulla ja kuvauksellisuudella: turismikohteiden ruokakulttuuri tulee tutuksi, ja esimerkiksi Thaimaan mauista on opittu pitämään. Monet kehittyvien maiden ruuista ovat pataruokia, jotka voivat kuvissa näyttää lähinnä mössöltä.

Ylen uutinen aiheesta

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT