Ruoka

Tutkija: Ilmastonmuutos tuo ruokalautasille meduusaa, takiaisenjuuria ja sieniä

Ruoka 01.12.2017

Ilmastonmuutos muokkaa ruokalautasta, sanoo ruokavisualisti Allie Wist.


Riitta Mustonen
Sirkat tuovat pitsaan proteiineja.
Sirkat tuovat pitsaan proteiineja.
Allie Wist uskoo, että tulevaisuudessa syödään entistä enemmän esimerkiksi levää.
Allie Wist uskoo, että tulevaisuudessa syödään entistä enemmän esimerkiksi levää.

Lautasemme eivät tulevaisuudessa ole enää kukkuroillaan. Maapallolla kasvatetaan ihan muuta kuin nyt, koska ilmastonmuutos vaikuttaa: meret happamoituvat ja osia maapallosta kiusaa kuumuus ja kuivuus, osia tulvat.

Sitra oli kutsunut amerikkalaisen Saveur-lehden ruokavisualistin ja -tutkijan Allie Wistin SLUSH-tapahtumaan ruuan tulevaisuus -iltaan kertomaan, miltä ruokamme tulee näyttämään.

Wist nostaa esiin kaksi asiaa: Ajattelemme ruokaa entistä enemmän ympäristön ja maapallon kestävyyden kannalta. Miten meret ja pellot voivat.

Toiseksi arvoonsa nousevat mummojen perinteet. Se, miten ruokaa on säilötty esimerkiksi hapattamalla tai kuivattamalla. Halutaan paikallista ruokaa eikä lennätetä raaka-aineita jostain kaukaa.

Ilmastonmuutoksen vuoksi meren antimien saatavuus muuttuu. Ei voida enää syödä yhtä paljon tonnikalaa ja lohta kuin nyt, vaan vastuullinen kuluttaja nauttii merilevää eri tavoin ja lautasille ilmestyy meduusoja ja simpukoita.

Wist näyttää kuvaa lautasista, joilla on ostereita vesiheinäpedillä, maa-artisokkasipsejä, voikukanjuuria ja suolattuja anjoviksia.

Kuumuus ja kuivuus kutistavat kaakaon ja kahvin tuotantoa.

Lihansyönti aletaan entistä enemmän nähdä ilmastoa haittaavana, ja lihan tilalle tulee muita proteiineja, kuten hyönteisiä.

Viinimaiksi nousevat tulevaisuudessa Kanada ja Englanti. "Ehkä Suomestakin tulee vielä viinimaa", Wist virnistää.

Allie Wist asuu New Yorkissa, missä ihmiset ovat hänen mukaan tietoisia ongelmista, mutta heillä ei ole välineitä toimia. Useimmat ovat myös täysin vieraantuneita ruuan tuotannosta eivätkä osaa hankkia omaa ruokaansa, kuten vaikka poimia marjoja metsästä.

"Tuttaviani kauhistutti, kun kerroin heille laittavani ruokaa puistosta keräämistäni kasveista. Olisi hyvä, että ihmiset saisivat omia kokemuksia ruuan tuotannosta jo vaikka koulussa."

Allie Wist kiertää maailmalla puhumassa tulevaisuuden ruuasta. Hän sanoo käyneensä ainakin 30 maassa. Eikö lentäminen paina omaatuntoa?

"Ei. Lihansyönti tuhoaa ilmastoa enemmän. On laskettu, että jos syöt lihaa ja ajat sähköautolla, se on ilmaston kannalta pahempi kuin jos olet kasvissyöjä ja ajat isolla maasturilla."

Wist on kasvissyöjä, mutta syö lihaa joskus. Kuten Suomen-vierailulla ystävänsä luona Lapissa.

"Teimme yhdessä aivan ihanaa kaali- ja lanttulaatikkoa, poromakkaraa, hirvipataa ja puolukkapuuroa!"

Aiheeseen liittyvät artikkelit