Ruoka

Mietitkö jo kinkun ostoa? Kolme viidestä taloudesta päätyy kotimaiseen kinkkuun

Ruoka 05.12.2017

Kolme neljästä suomalaisesta aikoo syödä kinkkua ja seitsemään kotitalouteen kymmenestä ostetaan kinkku.


Riitta Mustonen
Suomalaiset raakana myytävät kinkut ovat aina harmaasuolattuja. Niihin ei saa laittaa punaista väriä tuovaa nitriittiä.

Lihatiedotus ry:n mukaan joulukinkun asema suomalaisessa joulupöydässä on yhä vahva. Se kysyi kinkun ostoaikeista marraskuussa yli tuhannelta suomalaiselta. Tulos oli selvä: vain harvempi kuin joka kymmenes suomalainen korvaa kinkun joulupöydässä jollain muulla, kuten kalkkunalla, kalalla, muulla lihalla tai kasviksilla.

Vain yhdelle kymmenestä kinkun alkuperällä ei ole väliä. Kolme viidestä taloudesta ostaa kotimaisen kinkun. Luomukinkun hankkisi hieman useampi kuin joka neljäs, jos se olisi mahdollista.

Joka neljäs talous ei aio ostaa kinkkua lainkaan ja noin joka kymmenes talous miettii vielä kinkkuhankintojaan.

Joulukinkkuja myydään vuosittain 6–7 miljoonaa kiloa. Määrä on pysynyt viime vuodet suunnilleen samana, kertoo toiminnanjohtaja Riitta Stirkkinen Lihatiedotuksesta.

Vuonna 2016 kinkkuja syötiin noin 7,1 miljoonaa kiloa, josta ulkomaisten kinkkujen osuus oli reilu viisi prosenttia.

Perinteisten isojen luullisten joulukinkkujen myynti on vähenemässä ja suosituin kinkku on jo muutaman vuoden ollut verkkoon pakattu juhlakinkku. Myös muut pienet kinkut, kinkkurullat ja valmiiksi viipaloidut kypsät kinkut ovat vieneet tilaa perinteiseltä joulukinkulta.

Suomalaiset raa’at kinkut (pakastetut ja tuoresuolatut) ovat aina harmaasuolattuja, punaista väriä tuovaa nitriittiä niihin ei saa laittaa. Kypsänä myytäviin joulukinkkuihin nitriitin käyttö on sallittua.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT