Ruoka

Ravitsemusterapeutti: Muutaman päivän joulumässäilyllä ei paino nouse pysyvästi

Ruoka 22.12.2017

Kannattaa syödä hitaasti, koska kylläisyyden tunne tulee viiveellä.


Markku Vuorikari
Jouluruuista erityisesti kinkku ja laatikot saattavat aiheuttaa joillekin vatsanpuruja. Ravitsemusterapeutti neuvoo syömään hitaasti ja pureksimaan kunnolla.

Harva saa kerrytettyä itselleen pysyviä kiloja muutaman päivän kestävällä joulumässäilyllä.

"Paino saattaa nousta 1–3 kiloa, mutta onneksi suurin osa siitä on kehoon kertynyttä nestettä ja suolistossa olevaa massaa. Rasvaa keho ei muutamassa päivässä saa kerättyä kuin maksimissaan 300 grammaa", arvioi ravitsemusterapeutti Hanna Partanen.

"Jos ylensyönti jää muutamaan päivään, niin ei huolta, kunhan mättämistä ei jatka sitten työpaikkaruokalassa arjessa."

Partanen muistuttaa, että kylläisyyden tunne tulee yleensä noin 10–20 minuutin viiveellä. Kannattaa siis syödä hitaasti.

"Vatsalaukulla on kova homma tehdä ruuasta ruokasulaa, jota sitten ohjataan pikku hiljaa ohutsuolen puolelle. Jos syömme nopeasti, emmekä pureskele kunnolla, isompia kimpaleita menee suolistoon, jossa ne eivät sitten kunnolla imeydy ja aiheuttavat oireita. Kun sulamaton ruoka pääsee paksusuolen bakteerien ruuaksi, kehittyy kaasuja ja tulee ilmavaivoja."

Jouluruuista erityisesti isot kinkku­annokset ja lanttulaatikko saattavat aiheuttaa joillekin vatsanpuruja. Alkoholilla ei Partasen mukaan ole mitään autuaaksi tekevää roolia ruuan sulattelussa.

Partanen kannustaa kuulostelemaan herkkuhuuman keskellä, milloin olo on sopivasti kylläinen.

"Herkut kannattaa välillä piilottaa kaappiin, sillä niiden esillä olo pistää napostelemaan."

Aiheeseen liittyvät artikkelit