Ruoka

Evira neuvoo: Näin selviät joulusta turvallisesti

Ruoka 22.12.2017

Hyvä hygienia, katkeamaton kylmäketju, ruuan oikea käsittely ja säilytys ovat turvallisen herkuttelun edellytykset myös jouluna.


Sanne Katainen
Joulupöytään ei kannata nostaa enempää ruokaa, kuin kerralla syödään.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira neuvoo, miten jouluherkut valmistuvat ja säilytetään turvallisesti.

Evira muistuttaa, että lämpimän ruuan pitäminen huoneenlämmössä ja hidas jäähtyminen mahdollistaa ruokamyrkytysbakteerien lisääntymisen tuotteessa.

Jouluaterioitakin valmistettaessa kannattaa muistaa, että raaka liha voi sisältää ruokamyrkytyksiä aiheuttavia bakteereja. Raakaa ja kypsää lihaa pitää käsitellä erillisillä työvälineillä.

Kinkku ja siipikarjan liha kypsennetään kauttaaltaan vähintään +75 asteen lämpötilaan. Tautia aiheuttavat bakteerit tuhoutuvat tässä lämpötilassa. Kypsennyksen varmistamiseksi suositellaan lihalämpömittarin käyttämistä.

Kylmäsäilytystä vaativat elintarvikkeet on säilytettävä oikein, jotta ne säilyvät turvallisina, Evira muistuttaa. Joulun herkuista esimerkiksi kinkku, tuorejuustot ja pateet on säilytettävä koko ajan kylmässä, alle +6 asteessa. Kinkku pitäisi syödä loppuun viikossa eli uuteen vuoteen mennessä.

Tuore kala ja kaikki suojakaasu- ja tyhjiöpakatut kalavalmisteet sekä mäti kannattaa säilyttää 0 – +3 asteessa ja käyttää viimeiseen käyttöpäivään mennessä.

Jos kalaa säilytetään lämpimämmässä, kannattaa se syödä jo hyvissä ajoin ennen viimeistä käyttöpäivää. Pakastettu ja sulatettu mäti pitää käyttää yhden vuorokauden sisällä.

Kotitekoinen sinappi ei säily yhtä kauan kuin kaupan sinappi. Säilymiseen vaikuttavat muun muassa valmistushygienia ja sinapin raaka-aineet. Itse valmistettu sinappi säilytetään aina jääkaapissa, jossa se säilyy hyvänä muutamia viikkoja.

Pakastetut laatikkoruuat sulatetaan jääkaapissa, jotta ne eivät pääse sulatuksen aikana lämpenemään. Laatikot kuumennetaan kunnolla kuumaksi yli +60 asteen lämpötilaan. Laatikoita ei pidä kuumentaa ja jäähdyttää useita kertoja, eikä kerran lämmitettyä tuotetta sekoiteta uuteen.

Hyvä sääntö turvalliseen ruokailuun on, että huoneenlämpöön otetaan vain tarvittava määrä ruokaa.

Hygienian kannalta on turvallisempaa leikata esimerkiksi kinkusta tarvittava määrä viipaleita valmiiksi tarjoiluastiaan sen sijaan, että nostaa koko kinkun pöytään lämpenemään.

Syömättä jäänyt, lämpimässä pidetty ruoka on turvallisuuden vuoksi paras hävittää. Vanhaa ja uutta ruokaa ei saa sekoittaa keskenään, esimerkiksi laatikoiden tähteitä tai lämpimässä pidettyä rosollia uuteen.

Jos kuumaa ruokaa ei valmistuksen jälkeen syödä heti, se on jäähdytettävä mahdollisimman nopeasti ennen jääkaappiin siirtämistä, esimerkiksi kylmässä vesihauteessa tai peitettynä ulkona.

Eviran sivuilla on lisää tietoa kotien ruokahygieniasta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit