Ruoka

Tutkimus: Tomaatit ja omenat korjaavat tupakoinnin aiheuttamia keuhkovaurioita – hyötyä myös savuttomille aikuisille

Ruoka 02.01.2018

Ravitsemussuositukset kannattaa ottaa huomioon, jos pelkää sairastumista esimerkiksi keuhkoahtaumatautiin.


Jaana Kankaanpää
Tuoreet tomaatit sisältävät paljon vitamiineja ja antioksidantteja.

Tuoreet tomaatit voivat korjata tupakoinnin keuhkoille aiheuttamia vaurioita ja parantaa myös muista syistä johtuvaa keuhkojen ahtaumatautia, Johns Hopkins yliopiston tutkimuksessa saatiin selville. Vaikutuksen saamiseksi henkilön oli syötävä päivässä vähintään kaksi tomaattia tai kolme annosta muita tuoreita hedelmiä.

Tutkimuksessa huomattiin, jos entinen tupakoitsija söi tarvittavan määrän tuoreita hedelmiä ja vihanneksia, keuhkojen toimintakyky aleni kymmenen vuoden aikana vähemmän kuin verrokkiryhmän. Myös niiden tupakoimattomien aikuisten keuhkoterveys pysyi parempana, jos he söivät paljon tomaatteja ja muita tuoreita hedelmiä.

Tomaattien lisäksi erityisesti omenat tukivat keuhkojen terveyttä. Säilyketuotteilla, kuten ketsupilla, ei huomattu olevan samanlaista vaikutusta. Tutkimukseen osallistui 650 aikuista Saksasta, Norjasta ja Iso-Britanniasta.

"Keuhkojen suorituskyky alkaa luontaisesti alentua 30-vuoden iässä riippuen yksilöiden terveydentilasta. Tässä tutkimuksessa huomattiin, että tätä kehitystä on mahdollista hidastaa ja jopa vaurioita on mahdollista korjata syömällä hedelmiä säännöllisesti", tutkimusta johtanut professori Vanessa Garcia-Larsen kertoo.

"Tutkimuksen tulokset tukevat tarvetta määrittää ravitsemussuosituksia erityisesti ihmisille, jotka ovat vaarassa sairastua keuhkotauteihin, kuten keuhkoahtaumatautiin. "

Suomalaisissa ravitsemussuosituksissa kehotetaan syömään päivässä puoli kiloa marjoja, hedelmiä ja vihanneksia.

Kansainvälisissä suosituksissa puhutaan annoksista, joiden päivittäiseksi määräksi suositellaan viittä. Näissä suosituksissa yksi annos on noin 80 grammaa, esimerkiksi keskikokoinen omena tai vaikkapa kaksi luumua.

Suositusten ylittämisestä ei ole mitään haittaa, vaan vihanneksia, hedelmiä ja marjoja saa käyttää myös enemmän.

Tutkimus:

Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health: Diet Rich in Apples and Tomatoes May Help Repair Lungs of Ex-Smokers, Study Suggests

Aiheeseen liittyvät artikkelit