Ruoka

Vihreä kansanedustaja varautuu kriiseihin kymmenien kilojen lihavarastolla, mutta mitä neuvovat martat?

Ruoka 04.01.2018

Marttojen mukaan kotivaraa on tarkoitus käyttää ja kierrättää – ja viikon satsi sisältää myös kilon herkkuja.


Jaana Kankaanpää
Poikkeuspäivinä voi tarvita vararuokaa, mutta muulloin sitä pitää myös muistaa syödä ja kaapin sisältöä kierrättää.

Vihreiden kansanedustaja Hanna Halmeenpää kirjoitti MT:n kolumnissaan huolista Suomen ruokahuollon haavoittuvuutta kohtaan ja paljasti samalla omankin varmuusvarastonsa sisällön. Pakastimessa Kalajoella on kymmeniä kiloja poroa, nautaa ja hirveä, kymmeniä kiloja marjoja ja lisäksi leipomuksia, ruokakomerossa säilykkeitä, ryynejä ja makaronia ja mummulan kellarissa perunoita.

Miltä tämä näyttää verrattuna Marttojen kuuluisaan kotivaraan? Kovin lihapitoiselta, mutta muuten oikeansuuntaiselta.

Marttojen listalla on säilykkeitä, lastenruokia, kuivaleipää, iskukuumennettua maitoa, juotavaksi valmista mehua ja pullotettua vettä, pikariisiä, linssejä, pastaa, nuudeleita, pussikeittoja, valmiskastikkeita, kastikejauheita, muusijauhetta, soijarouhetta, pähkinöitä, kuivattuja hedelmiä ja herkkuja lapsille ja aikuisille.

Aikuinen tarvitsee viikossa puoli kiloa perunaa, riisiä ja makaronia, öljyä ja rasvoja ja sokeria, puolitoista kiloa viljavalmisteita ja pähkinöitä sekä vihanneksia ja juureksia, kilon hedelmiä ja marjoja sekä lihaa, kalaa ja kananmunaa ja herkkuja, litran UHT-maitoa ja 1,3 kiloa maitoa ja maitovalmisteita.

Juomavettä ja muita juomia tarvitaan 16 litraa henkeä kohti viikoksi.

Martat muistuttavat, että kotivara ei ole erillinen hätävarasto, vaan tuotteita kierrätetään koko ajan. Se kannattaa koota tuotteista, joita käyttää muutenkin. Kotivaraa voi tarvita esimerkiksi sairastumisen vuoksi.

Vedenhakua varten on tärkeää olla puhtaita ämpäreitä tai muita astioita.

Elintarvikkeiden lisäksi on hyvä tarkistaa, että saatavilla myös lääkkeitä, tölkinavaaja, radio, taskulamppu ja paristoja, hygieniatarvikkeita, lemmikkien tarvikkeita, joditabletteja, kynttilöitä ja tulitikkuja sekä käteistä rahaa.

Lue myös:

Vihreiden Halmeenpään pahan päivän varastona on kilokaupalla lihaa, leipää ja marjoja – "Ei pidä kuvitella, että ruoka voidaan aina tuoda"

Aiheeseen liittyvät artikkelit