Ruoka

Vegaanihaasteeseen ilmoittautui yli 10 000 – mukana myös Aku Louhimies ja Miia Nuutila

Haasteessa sitoudutaan syömään tammikuussa pelkkiä kasvisperäisiä ruokia.
Kuvia Vegaanihaasteen Flckr-palvelusta
Kasvisperäisistä raaka-aineista on mahdollista valmistaa hyvin vaihtelevia ruokia.

Vegaanihaasteeseen on nyt ilmoittautunut jo 10 000 henkilöä eli enemmän kuin koskaan aiemmin, kertoo hankkeen viestintävastaava Satu Saunio. Julkisuuden henkilöistä mukaan ovat ilmoittautuneet elokuvaohjaaja Aku Louhimies, toimittaja ja kirjailija Kimmo Ohtonen, muusikko Kasmir, taiteilija Paola Suhonen, kirjailija ja pappi Kai Sadinmaa, elokuvaohjaaja Katja Gauriloff, toimittaja Laura Friman sekä näyttelijät Anna-Leena Sipilä ja Miia Nuutila.

Kampanja haastoi osallistujiksi myös Helsingin pormestari Jan Vapaavuoren, mutta Saunion mukaan hän ei ole kommentoinut kampanjaa.

Vegaanihaasteen sivuilta löytyy runsaasti reseptejä. Monessa niissä on mukana soijaa ja seitania, joka valmistetaan vehnägluteiinista. Soijaa ei Suomessa kasva, eikä kotimaista seitaniakaan ihan helposti ole tarjolla.

"Meillä ei ole valmista materiaalia pelkistä kotimaisista tuotteista valmistettaville resepteille, mutta vegaaniruokavalio on toki mahdollista toteuttaa myös niitä suosien. Vegaaniruokavalio koostetaan muun muassa kasviksista, hedelmistä, marjoista, viljoista, palkokasveista ja erilaisista rasvoista, joita kaikkia on saatavilla myös kotimaisena", Saunio kertoo.

"Viime vuosina markkinoille on tullut tosi paljon myös kaikenlaisia kiinnostavia ja innovatiivisia tuotteita, kuten nyhtökauraa ja härkistä, jotka ovat ravitsemuksellisesti eteviä ja helppoja käyttää. On hyvin todennäköistä, että näiden tuotteiden kirjo kasvaa."

"Nythän tosi monet suomalaiset meijerifirmat ovat kilvan alkaneet kehitellä kasvimaitoja, joten nekin ovat huomanneet, että kasvisruoka on tulevaisuuden juttu, johon kannattaa panostaa."

Kasvisruokavalion raaka-aineita, kuten soijaa, avokadoa ja manteleita arvostellaan aika ajoin epäekologisuudesta ja epäeettisyydestä. Saunio linjaa, että kasvisruokavalio on kokonaisuudessaan eläinperäistä ruokavaliota ekologisempi, vaikka jokin yksittäinen kasvikunnan tuote olisikin epäekologinen.

"Tämä pätee myös silloin, kun tuotteita tuodaan ulkomailta, sillä kuljetusten osuus tuotteen koko ekologisesta vaikutuksesta ei ole kovin merkittävä. Oleellisempaa on, miten tuote ja sen raaka-aineet on tuotettu", Saunio muistuttaa.

"Rehun tuottaminen ja syöttäminen eläimille kuluttaa vettä ja muita luonnonvaroja ja aiheuttaa päästöjä moninkertaisesti verrattuna siihen, että söisimme kasvisruokaa. Märehtivät eläimet tuottavat lisäksi metaania, joka edistää ilmastonmuutosta. Huomionarvoista on tietysti sekin, että eläinten rehusta suuri osa tuodaan Suomeen ulkomailta, vaikka suurimmalla osalla pelloistamme kasvaakin rehua."

Vegaanihaasteen reseptipankki

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Perinteinen saunapalvikinkku hakee turvaa EU:sta kahdella tavalla – molemmissa kestää vuosia

Söin täällä: Venäläisten suosima kauppakeskus Zsar ei luota edes suomalaiseen ruokaan

MTV: Belgialaislääkärit uhkaavat vegaanilasten vanhempia huostaanotolla – ruokavalio voi vaarantaa terveyden

Haluaisitko perustaa oman viinatehtaan? Virkamies kertoo, mitä se vaatii