Ruoka

Eviran asiantuntija Ruotsin jauhelihalöydöksistä: Kuluttajaa ei ole johdettu tahallisesti harhaan

Ruoka 10.01.2018

Näytteitä on otettu ylitarkastajan mukaan niin vähän, että tulokset ovat ainoastaan suuntaa antavia.


Jaana Kankaanpää
Löydösten taustalla saattaa olla esimerkiksi se, ettei lihamyllyä ole puhdistettu kunnolla.

MT kertoi maanantaina Ruotsissa tehdyistä löydöksistä, joiden mukaan naudanjauhelihapaketeista on löytynyt myös muiden eläimien kuin naudan lihaa.

Selvityksen perusteella näytteistä löytyi usein sikaa, mutta joissain tapauksissa myös lampaan tai vuohen lihaa. Löydösten taustalla saattaa olla esimerkiksi se, ettei lihamyllyä ole puhdistettu kunnolla ennen lihalajin vaihtoa.

Monissa näytteissä oli myös enemmän kollageenia ja rasvaa kuin tuoteseloste kertoi. Kollageenia esiintyy muun muassa luissa, rustoissa ja jänteissä.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ylitarkastaja Tuulikki Lehdon mukaan kuluttajan kannalta on tärkeää, että hän voi luottaa myytäviin elintarvikkeisiin ja niistä annettaviin tietoihin. Lehto ei pidä tapausta suurena yllätyksenä. Lihat voivat ylitarkastajan mukaan sekoittua toisiinsa silloin, jos lihaa jauhetaan useaan kertaan päivän aikana.

Näytteitä on otettu Lehdon mukaan vähän, minkä vuoksi tulokset ovat kuitenkin ainoastaan suuntaa antavia.

"Kieltopäätöksiä ei oltu juurikaan tehty, mikä kertoo osaltaan virheen vakavuudesta ja siitä, että ei ole esimerkiksi tahallisesti ja oleellisesti harhautettu kuluttajaa", hän kommentoi tapausta.

Lehto muistuttaa, että DNA-tutkimus eri lihalajien tunnistamiseen ei Suomessa kuulu elintarvikevalvonnan rutiinitutkimuksiin. Sitä käytetään lähinnä silloin, kun on kyseessä projekti tai rikosepäily.

Lue lisää:

Ruotsissa tutkittiin: Joka kolmas kaupan naudanjauhelihapakkaus sisälsi jotain muutakin lihaa

Aiheeseen liittyvät artikkelit