Ruoka

Aiheuttaako kotimainen vilja ulkomaista enemmän turvotusta? Näin lääkäri vastaa

Ruoka 12.01.2018

Lääkäri antaa neuvoja myös siihen, miten turvotusta voi välttää.


Jaana Kankaanpää
Monet suomalaisen ruokavalion hiilihydraatit kuuluvat niin kutsuttuihin fodmap-hiilihydraatteihin eli fermentoituviin hiilihydraatteihin.

Helsingin Sanomat kertoi perjantaina julkaistussa jutussaan, että joka kuudes ihminen kokee vatsan turvotusta. Turvotuksen epäillään usein johtuvan laktoosista, mutta HS nostaa jutussaan esiin hiilihydraatit.

Monet suomalaisen ruokavalion hiilihydraatit kuuluvat niin kutsuttuihin fodmap-hiilihydraatteihin eli fermentoituviin hiilihydraatteihin. Fodmap on lyhenne sanoista fermentoituvat oligosakkaridit, disakkaridit, monosakkaridit ja polyolit.

HS:n jutussa esimerkeiksi fodmap-hiilihydraateista nostetaan maito, kotimainen vehnä, ruis ja ohra.

HUS:in Vatsakeskuksen erikoislääkäri Markku Hillilä, aiheuttavatko kotimaiset viljat siis ulkomaisia enemmän turvotusta?

"Tässä on kyse yleisesti Suomessa viljeltävistä viljoista, ei siitä, että juuri suomalaiset viljat aiheuttaisivat enemmän turvotusta.

Jos mietitään gluteenittomia viljoja, kuten hirssiä ja tattaria, niiden pitäisi olla parempia tuossa suhteessa. Gluteenittomat viljat ovat sellaisia, että niitä kannattaa miettiä, jos kärsii turvotuksesta.

Käytännössähän suomalaiselle helpointa on kuitenkin kaura. Se ei fermentoidu, eli muodosta kaasuja, joten sitä kannattaa suosia. Pitää kuitenkin muistaa, että gluteeni ei tässä ole se ongelma vaan viljojen fermentoituvat hiilihydraatit."

HS:Moni luulee vatsan turpoamisen johtuvan laktoosista – Syy voikin olla suomalaiselle ruokavaliolle tyypillisissä fodmap-hiilihydraateissa

Lue lisää:

Vatsavaivaisten viljoilla on vetoa –nämä lajit sopivat ärtyvästä suolesta kärsiville

Aiheeseen liittyvät artikkelit