Ruoka

Kodin siivous sujuu ympäristöystävällisesti keittiönkaapin antimilla – ruokasooda, sitruuna ja etikka tekevät ihmeitä

Kivennäisvesi poistaa punaviinitahran, suola kirkastaa hopean ja sitruuna raikastaa leikkuulaudat.
Jarkko Sirkiä
Ruokasoodaa voi käyttää lavuaarien kiillottamiseen. Kostutettuun liinaan lisätään hieman ruokasoodaa ja pyyhitään pinnat. Herkkäihoisen kannattaa pitää siivotessa käsineitä, sillä myrkyttömätkin siivousaineet kuivattavat ihoa.

Vielä muutama vuosikymmen sitten oli tavallista käyttää kodin siivoukseen ruokakaapin antimia. Ruokasooda ja väkiviinaetikka kuuluivat joka kodin tavalliseen siivousvarustukseen.

Marttojen neuvonnan johtajan Teija Jerkun mukaan vanhat konstit toimivat hyvin nykyäänkin. Niillä kodin puhdistaminen käy helposti ja edullisesti, ja samalla ympäristöön päätyvien vahvojen kemikaalien määrä vähenee.

”Ruokakaapin antimia kannattaa kokeilla ennen kuin käyttää jotakin vahvempaa ainetta. Aina kevyt vaihtoehto ei riitä, mutta sitä on hyvä kokeilla.”

Jerkun mukaan yhä useammat kuluttajat ovat kiinnostuneita puhdistusaineiden ympäristövaikutuksista ja haluavat siksi löytää miedompia vaihtoehtoja. Kokonaan hän ei kuitenkaan suosittele vaihtamaan ruokakaapin antimiin. Esimerkiksi kylpyhuoneen ja vessan puhdistus vaativat usein vahvempia aineita.

”Niiden puhdistamiseen saa kaupoista hyviä ympäristöystävällisiä aineita, jotka tunnistaa esimerkiksi pohjoismaisesta joutsenmerkistä.”

Pääsääntö on, että mitä useammin puhdistaa, sitä miedommilla aineilla pärjää. Jos kylpyhuoneen lavuaarin puhdistaa säännöllisesti, pelkkä kostea mikrokuituliina voi riittää, jolloin kemikaaleja ei tarvita ollenkaan.

Osittain ekosiivousbuumi näkyy myös kauppojen myynnissä. Esimerkiksi ruokasoodan kysyntä on S-ryhmän kaupoissa viimeisen kolmen vuoden aikana kasvanut kymmenen prosentin vuosivauhdilla. Valikoimapäällikkö Satu Niemenpää arvioi, että ainakin osa soodasta käytetään kodin puhdistukseen.

Myös K-ryhmän kaupoissa ruokasoodan ja väkiviinaetikan myynti ovat hieman kasvussa.

Ruokasooda:

Emäksinen ruokasooda puhdistaa tehokkaasti erilaisia pinttyneitä tahroja, kuten rasvatahroja. Lisäksi se auttaa valkaisemaan.

Ruokasoodalla saa muun muassa hangattua kahvi- ja teetahrat pois vaaleista kupeista. Lisäksi sitä voi käyttää pinttyneiden ruokatahrojen, kuten kattilanpohjien ja uunivuokien puhdistamiseen. Astiaan laitetaan ensin vettä, sitten ruokasoodaa ja annetaan vaikuttaa jonkin aikaa. Vasta sen jälkeen tahra hangataan pois.

Ruokasooda auttaa myös termoskannun puhdistuksessa. Termoskannu täytetään vedellä, sen jälkeen siihen lisätään pari ruokalusikallista ruokasoodaa ja kuumaa vettä, minkä jälkeen liuoksen annetaan vaikuttaa pari tuntia.

Lisäksi ruokasoodaa voi käyttää kylpyhuoneen lavuaarien kiillottamiseen. Kostutettuun liinaan lisätään hieman ruokasoodaa ja pyyhitään pinnat.

Väkiviinaetikka:

Happamana aineena etikka auttaa liuottamaan kalkkisaostumia. Siksi sitä voi käyttää esimerkiksi kahvin- ja vedenkeittimissä kalkinpoistoon. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kaikille pinnoille se ei sovi. Ruostumaton teräs kestää sitä hyvin, kun taas emali-, alumiini- ja marmoripinnoille se ei käy.

Kahvinkeittimestä kalkki poistetaan täyttämällä vesisäiliö maksimiin asti liuoksella, jossa on puolet etikkaa ja puolet vettä. Keitin laitetaan päälle.

Kun liuos on valunut puoliksi kannuun, virta kytketään pois ja annetaan happoliuoksen vaikuttaa 5–10 minuuttia. Sen jälkeen virta kytketään jälleen päälle ja annetaan liuoksen valua kokonaan kannuun.

Operaation jälkeen keittimessä kannattaa vielä keittää 2–4 kannullista puhdasta vettä.

Vedenkeittimessä etikkaa ja vettä annostellaan myös yhtä paljon. Yleensä riittää, että liuos tulee keittimen puoleenväliin asti. Liuoksen annetaan vaikuttaa 10–15 minuuttia, ja sen jälkeen vesi kiehautetaan. Liuos heitetään pois ja sen jälkeen keitetään pari pannullista puhdasta vettä.

Etikan ja ruokasoodan sekoitusta voi kokeilla myös kylpyhuoneen lavuaarin avaamiseen silloin, kun se ei ole kokonaan tukossa. Lattiakaivoon kaadetaan 0,5–1 desilitraa ruokasoodaa ja desilitra väkiviinaetikkaa. Kun sihinä loppuu, päälle kaadetaan muutama litra kuumaa vettä ja annetaan vaikuttaa.

Kivennäisvesi:

Kivennäisvesi on oiva apu, jos vaatteelle tai muulle kankaalle läikähtää punaviiniä. Kivennäisvettä kannattaa kaataa heti pieni määrä tuoreeseen tahraan, jolloin se auttaa haalistamaan sitä. Sen jälkeen kangas kannattaa pestä mahdollisimman pian pesukoneessa.

Suola:

Suola auttaa puhdistamaan hopeaa. Hopealusikoita voi kirkastaa esimerkiksi vuoraamalla alumiinifoliolla vuoan, täyttämällä sen vedellä ja lisäämällä joukkoon kourallinen karkeaa suolaa.

Lusikat kirkastuvat, kun niiden antaa jonkin aikaa olla liuoksessa.

Yleensä hopeanpuhdistusaineissa on hyvin vahvoja kemikaaleja. Suolaliuos on huomattavasti lempeämpi kirkastustapa.

Suolaa voi käyttää myös kapeiden maljakkojen puhdistukseen. Maljakkoon kaadetaan vettä ja noin ruokalusikallinen karkeaa suolaa, minkä jälkeen maljakkoa ravistellaan.

Sokeri:

Vähän kostutettu sokeripala voi auttaa valurautaisten liesien puhdistuksessa. Sokeripalalla hangataan lieden renkaita niin kauan, että ne puhdistuvat. Samalla kikalla voi yrittää puhdistaa myös pohjaan palanutta kattilaa.

Sitruuna:

Raikkaalla sitruunalla saa poistettua muovisiin ja puisiin leikkuulautoihin jäänyttä pahaa hajua. Puolitetulla sitruunalla hierotaan leikkuulautaa. Jos haju ei tunnu siitä huolimatta lähtevän, mukaan kannattaa laittaa hieman karkeaa suolaa.

Sitruunalla voi myös kiillottaa kuparia ja ruostumatonta terästä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Jaakko Saariluoma oppi huippukokeilta, ettei vaimon ole tarkoitus siivota keittiötä kokkailun jälkeen: "Nää jätkät on kuin kirurgeja – koko ajan rätti heiluu"

Pukisitko yllesi maksalaatikkovaatteet? Jaajo Linnonmaa suunnitteli Saarioisille oman maksalaatikkomalliston

Ekologinen vaihtoehto kelmulle ja foliolle — 50-luvulta tuttu vahapaperi sopii esimerkiksi juuston säilytykseen

Lääkärin palsta: Marjat alentavat verenpainetta suolen bakteerien välityksellä