Ruoka

Norjalaismeijeri keksi nerokkaan keinon vähentää hävikkiä – laittaa pakkausmerkinnät uusiksi

Ruoka 13.01.2018

Eviran ylitarkastaja ei pidä uutta merkintää yksiselitteisenä.


Tine
Ääniä vastaajat antoivat yli 7 000 kappaletta, ja voittajaksi nousi äänestyksessä "parasta ennen, mutta ei pahaa senkään jälkeen".

Norjalainen meijeriyhtiö Tine aikoo laittaa tuotteidensa pakkausmerkinnät uusiksi. Yhtiön mukaan pakkausmerkintöjen muuttamisella pyritään vähentämään roskiin menevän ruuan määrää.

Tine kysyi sosiaalisessa mediassa, miten pakkausmerkintöjä pitäisi muuttaa. Vastaajat saivat äänestää uusia merkintöjä kolmesta vaihtoehdosta, jotka olivat vapaasti käännettynä: parasta ennen 1.1.2018, jälkeen: näe, haista, maista; parasta ennen 1.1.2018, ja usein hyvää senkin jälkeen sekä parasta ennen 1.1.2018, mutta ei pahaa senkään jälkeen.

Ääniä vastaajat antoivat yli 7 000 kappaletta, ja voittajaksi nousi äänestyksessä "parasta ennen, mutta ei pahaa senkään jälkeen".

Meijeriyhtiö on jo lisännyt uudet pakkausmerkinnät tuotteisiinsa. Yhtiö lupailee uusilla pakkausmerkinnöillä varustettuja tuotteita kauppojen hyllyille ensi viikolla.

Tinen viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Lars Galtung kertoo, että yhtiö pyrkii muuttamaan kaikkien pakkaustensa merkinnät tämän vuoden loppuun mennessä.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ylitarkastaja Tuulikki Lehto kertoo Maaseudun Tulevaisuudelle, että EU-lainsäädännön mukaan elintarvikkeista saa ilmoittaa vapaaehtoisesti myös lisätietoja. Lisätietojen pitää kuitenkin olla yksiselitteisiä ja helposti ymmärrettäviä, eivätkä ne saa johtaa kuluttajaa harhaan.

Lehto kehottaa olemaan tarkkana vapaaehtoisten ilmausten kanssa.

"Tämä ei ole mielestäni yksiselitteinen, pitäisi kertoa vähän laajemmin", hän arvioi norjalaismeijerin merkintää.

”Parasta ennen” -merkinnällä tarkoitetaan vähimmäissäilyvyysaikaa, johon saakka elintarvike ainakin säilyttää sille tyypilliset ominaisuudet. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira muistuttaa verkkosivuillaan, että yleensä elintarvike on käyttökelpoinen vielä päiväyksen jälkeenkin.

”Viimeinen käyttöpäivä” -merkintä sen sijaan on nimensä mukaisesti päivä, jolloin valmistaja on tarkoittanut tuotteen viimeistään käytettäväksi.

”Viimeinen käyttöpäivä” on merkittävä hyvin herkästi pilaantuviin tuotteisiin, jotka jo lyhyen säilytyksen jälkeen saattavat aiheuttaa terveysvaaran. Parasta ennen -merkintä sen sijaan liittyy pikemminkin tuotteen laadullisiin ominaisuuksiin.

Aiheeseen liittyvät artikkelit