Ruoka

HS: Yli kolmasosalla alakoululaisista virheellinen kuva ruuantuotannosta – "Maaseutua pidettiin museon kaltaisena"

Ruoka 13.01.2018

”Lapset eivät tiedä, mitä ruoka on, mistä se tulee ja mitä sille pitäisi tehdä", sanoo tutkija Pia Smeds HS:n haastattelussa.


Markku Vuorikari
Moni nykylapsi mieltää kotieläintenpidon eläintarhan tapaiseksi toiminnaksi ja pitää maaseutua museon kaltaisena paikkana.

Nykylasten kuva ruuantuotannosta on hatara.

”Lapset eivät tiedä, mitä ruoka on, mistä se tulee ja mitä sille pitäisi tehdä. Meillä on todellinen ongelma”, sanoo kasvatustieteestä viime vuoden lopulla väitellyt tutkija Pia Smeds Helsingin Sanomien haastattelussa.

Smedsin tutkimuksen mukaan yli kolmasosalla alakoululaisista on virheellinen kuva ruuantuotannosta. Lehmät tunnistettiin vielä maidon lähteeksi, mutta se, miten maitoa tuotetaan ja mitä kaikkea siihen liittyy, ei ole enää koululaisille tuttua.

Tutkimuksessa oli mukana yli 300 viides- ja kuudesluokkalaista oppilasta Helsingistä, Vaasasta, Forssasta ja Jokioisilta.

”Kaupunkilaislapsilla oli romanttinen kuva maaseudusta. Siltä odotettiin hiljaisuutta ja rauhallisuutta. Maaseutua pidettiin museon kaltaisena", Smeds kuvailee.

Syynä lasten vieraantumiseen ruuantuotannosta on muun muassa eläintilojen väheneminen.

Tutkija kannustaa opettajia lähtemään tilavierailuille. Hän havaitsi väitöskirjassaan, että ruuasta oppiminen sujui huomattavasti paremmin, kun lapset vietiin oppimaan pellolle, maatilalle tai keittiöön.

Mustasaaressa asuva Smeds työskentelee Luonnonvarakeskuksen tutkijana Vaasassa. Hän toimii myös Mustasaaren kunnan kuuden kylän kyläpäällikkönä.

Helsingin Sanomien juttu aiheesta (vaatii tilauksen)

Aiheeseen liittyvät artikkelit