Ruoka

Miksi vegaanius lisääntyy samaan aikaan kun lihankulutus kasvaa?

Yhdysvalloissa vegaanien määrä on noussut 500 prosenttia kolmessa vuodessa.
Jarkko Sirkiä
Kasvisruokatuotteiden hylly K-supermarketissa.

Monet viettävät Suomessa tammikuuta lisäämällä ruokavalioonsa kasviksia ja osa ottaa osaa Vegaanihaasteeseen, joka on kasvanut jo yli 10 000 hengen liikeeksi.

Yhdysvalloissa veganismi, eli vain kasvisperäisten tuotteiden käyttäminen, on ruokatrendiraportin mukaan kasvanut 500 prosenttia kolmessa vuodessa.

Ruokatrendejä kartoittavan raportin mukaan maan kansalaisista kuusi prosenttia ilmoittaa nyt identiteetikseen vegaanin. Toisissa lähteissä arvioidaan kuitenkin määrän jäävän noin prosenttiin.

Saman raportin mukaan Saksassa 44 prosenttia kuluttajista kertoo noudattavansa ruokavaliota, johon kuuluu vähän lihatuotteita. Lihan vähentäminen listattiinkin viime vuoden tärkeimmäksi ruokatrendiksi.

Isossa-Britanniassa vegaanien määrä on kasvanut 360 prosenttia vuodesta 2006. Heitä on maassa nyt yli puoli miljoonaa.

Mutta miksi lihan kulutus lisääntyy vaikka kasvisruuasta puhutaan yhä enemmän? Syynä on ollut viime vuosien taloudellinen tilanne ja kasvissyöjien pieni määrä, Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulun tutkijatohtori Markus Vinnari arvioi.

"Vegaanien määrä on kuitenkin niin pieni, että lama vaikuttaa lihan menekkiin enemmän kuin kasvissyönnin lisääntyminen. Muutaman prosentin suosima ruokatrendi ei heilauta vielä kokonaiskulutuslukemia", hän kuvailee.

Eläinproteiinin tuottamiseen kuluu huomattavasti kasvisruokaa enemmän tuotantopanoksia. Miksi kasvisruoka ei kuitenkaan ole huomattavasti liharuokaa edullisempaa?

"Ruokajärjestelmä on optimoitu tuottamaan tiettyjä ruoka-aineita mahdollisimman halvalla valtavilla volyymeillä", Vinnari muistuttaa.

Monet julkisuuden henkilöt ovat tehneet vegaanibuumia tunnetuksi länsimaissa. Ruokavalioon ovat sitoutuneet monet näyttelijät, esimerkiksi Brad Pitt ja Natalie Portman, mutta nyt myös urheilijat, kuten F1-kuljettaja Lewis Hamilton ja vapaaottelija Mac Danzig.

Vinnari pelkääkin, että kasvisruuat jäävät epähoukuttelevaksi valinnaksi osalle väestöä. Silloin on vaarana, että lisääntyvä lihansyönti ja sen aiheuttamat terveysongelmat kasaantuvat alemmille sosio-ekonomisille luokille.

"Vegaanijulkkiksien ympärillä pyörii hirveä hype, mutta heillä on omat kokkinsa eikä siksi ongelmaa vegaaniruokavalion noudattamisessa", hän kuvailee.

"On tärkeää, että kasvisruokavalio on helposti saavutettava eikä siihen liity identiteettiongelmaa. Siksi esimerkiksi koulujen kasvisruokapäivät ovat tärkeitä, jotta kaikki ihmiset pääsevät koittamaan eri raaka-aineita. Pakottaa ei kuitenkaaan saisi, vaan tarjontaa olisi pyrittävä monipuolistamaan."

Kasvisruuan lisääminen ruokavaliossa vaatii Vinnarin mukaan syöjältä sosioekonomista pääomaa: taitoa valmistaa erilaisia ruokia ja kiinnostusta kokeilla uusia makuja.

Appetite-lehdessä julkaistun Matthew B. Rubyn artikkelin mukaan kasvissyöjät olivat usein huomattavasti liberaalimpia ja auktoriteettikriittisempiä kuin sekasyöjät.

Vinnarin mukaan jo jonkin aikaa on kuitenkin ollut havaittavissa merkkejä siitä, että kasvisruuasta on tulossa iso trendi ja sen myötä siitä tulee entistä edullisempaa ja helpompaa valmistaa.

"Yhä useampi taho alkaa havaitsemaan, että maailman ruokajärjestelmä on rikki: Se aiheuttaa toisaalta ihmisille ylipainoa ja toisaalta aliravitsemusta. Se ei myöskään tule kestämään tulevaisuuden globaaleja haasteita, kuten ilmastonmuutoksen aiheuttamaa kuivuutta", hän painottaa.

"Uhkakuvia on kuitenkin edelleen, koska valitettavasi huoli ympäristökatastrofista ei tunnu muuttuvan toimenpiteiksi oikein millään. Tarvitaanko vielä jokin massiivinen pakolaisvirta, että poliitikot oikeasti tarttuvat toimeen?"

Lähteet:

Top Trends in Prepared Foods 2017: Exploring trends in meat, fish and seafood; pasta, noodles and rice; prepared meals; savory deli food; soup; and meat substitutes

Appetite 58/2011: Matthew B. Ruby: Vegetarianism. A blossoming field of study.

The Telegraph: The number of vegans in Britain rises by 360% in ten years

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ikääntynyt: Unohda laihdutus ja keskity ruuan laatuun!

Kommentti: Mene mummon luo syömään!

Perinteinen saunapalvikinkku hakee turvaa EU:sta kahdella tavalla – molemmissa kestää vuosia

Söin täällä: Venäläisten suosima kauppakeskus Zsar ei luota edes suomalaiseen ruokaan