Kasvispainotteista kreikkalaista perinneruokaa pidetään ihanteellisen terveellisenä. Munakoisot, perunat, sipulit, tomaatit, pavut ja herneet sekä tuoreet yrtit toistuvat ruokaohjeissa. Oliiviöljyä kuluu runsaasti. Liha on usein nuorta lammasta.
Alkupalana meze-lautasella on yksinkertaisimmillaan oliiveja, juustoa ja leipää. Tyypillisiä pikkupaloja ovat myös täytetyt piiraat, viininlehtikääryleet, tsatsiki, lampaanlihapullat ja erilaiset friteeratut merenelävät.
Kreikkalainen jugurtti on paksua ja täyteläistä. Sitä syödään usein hunajan ja pähkinöiden tai siemenien kera, mutta se on myös tsatsikin ja muiden raikkaiden kastikkeiden pohja.
Ruokailun lopuksi tarjotaan usein hedelmiä tuoreena tai sokeriliemeen säilöttynä.
Viininlehtikääryleet
noin 25 kpl
250 g viininlehtiä (säilyke)
Täyte
3 sipulia
½ dl oliiviöljyä
1 ½ dl pitkäjyväistä riisiä
½ dl vettä
1 dl pinjansiemeniä
3 rkl tilliä silputtuna
3 rkl persiljaa silputtuna
2 rkl minttua silputtuna
1 ½ tl suolaa
1 tl sokeria
½ tl valkopippuria
Hauduttamiseen
1 ½ dl vettä
½ dl sitruunamehua
3 rkl voita
Huuhtele suolaveteen säilötyt viininlehdet. Irrota ne toisistaan varovasti, oikaise ja pinoa leikkuulaudalle. Leikkaa kovat lehtiruodit pois.
Valmista täyte: Kuori ja silppua sipulit. Kuullota ne öljyssä paistokasarissa. Sekoita joukkoon riisi. Lisää vesi, pinjansiemenet, yrtit, suola, sokeri ja pippuri. Hauduta miedolla lämmöllä kannen alla 10 minuuttia. Tarkista maku. Anna jäähtyä.
Käytä 2–3 viininlehteä käärylettä kohden riippuen lehtien koosta. Levittämällä lehtiä limittäin, saat paikattua risaiset lehdet niin ehjiksi, ettei täyte pursuile ulos. Nosta viininlehtialustalle ruokalusikallinen täytettä ja kääri napakaksi rullaksi kaalikääryleiden tapaan.
Lado kääryleet paistinpannuun tai kasariin (Ø 26–28 cm) vieriviereen saumapuoli alaspäin. Kaada päälle vesi ja sitruunamehu. Vuole päälle voilastuja.
Nosta lautanen viininlehtikääryleiden painoksi ja hauduta miedolla lämmöllä kannen alla noin 20 minuuttia.
Tarjoa viininlehtikääryleet jäähdytettyinä meze-alkupalalautasella, oliivien ja fetajuuston kera.
Vinkki: Viininlehtiä myyvät muun muassa etniset kaupat ja isot marketit. Loppukesästä voit tehdä kääryleitä isoista ryöpätyistä mustaherukanlehdistä.
Stifado, kreikkalainen lihapata
6 annosta
1 kg lampaan- tai karitsanpaistia
3–4 rkl oliiviöljyä
5 dl lihalientä (osa voi olla punaviiniä)
3 sipulia
4 valkosipulinkynttä
1 prk (400 g) tomaattimurskaa
2 rkl tomaattipyreetä
1 rkl punaviinietikkaa
1 rkl fariinisokeria
2 tl suolaa
1–2 rkl rosmariinia silputtuna
2 laakerinlehteä
1–2 kanelitankoa
1 tl mustapippuria
Ota liha huoneenlämpöön tunti ennen ruuanvalmistusta.
Leikkaa paisti kuutioiksi. Ruskista lihapalat öljyssä muutamassa erässä padassa tai pannulla. Siirrä lihat pataan tai uunivuokaan. Kaada päälle lihaliemi.
Lisää pataan kuoritut, lohkotut sipulit, viipaloidut valkosipulinkynnet, tomaattimurska ja -pyree, etikka, sokeri sekä mausteet. Sekoita ja anna hautua peitettynä 150-asteisessa uunissa 3 tuntia. Tarkista maku.
Tarjoa lihapadan lisänä sitruunaperunoita ja tsatsikia.
Paahdetut sitruunaperunat
6 annosta
6 isoa jauhoista perunaa (Rosamunda)
3 rkl oliiviöljyä
1 sitruuna
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria
Pese perunat, mutta älä kuori niitä. Leikkaa perunat lohkoiksi ja kumoa kulhoon. Kaada perunoiden päälle oliiviöljy, raasta päälle hyvin pestyn sitruunan kuorta ja purista mehu. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita hyvin.
Paahda uunipellillä leivinpaperin päällä 225 asteessa, kunnes ne ovat kypsiä ja kauniin ruskeita noin 25 minuuttia. Tarjoa lihapadan ja tsatsikin kera.
Tsatsiki
6 annosta
2 ½ dl kurkkua karkealla terällä raastettuna
2 dl kreikkalaista jugurttia
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 rkl tuoretta minttua silputtuna
½ rkl oliiviöljyä
½ tl sitruunankuoriraastetta
1 tl sitruunamehua
1 tl suolaa
¼ tl mustapippuria
Valuta kurkkuraastetta siivilässä. Painele lusikan selällä liika neste pois. Yhdistä kulhossa kaikki tsatsikin ainekset. Anna kurkku-jugurttikastikkeen maustua peitettynä jääkaapissa pari tuntia.
Tarjoa tsatsikia lihapadan kera tai alkupalojen kanssa.
Nopeat sitrusmaljat
4 annosta
½ l kreikkalaista jugurttia
2 appelsiinia
1 verigreippi
noin ½ dl juoksevaa hunajaa
noin ½ rs (75 g) vaniljahalvaa
2 rkl pistaaseja rouhittuna
Jaa jugurtti laseihin tai annosmaljoihin.
Kuori sitrushedelmät ja leikkaa ne kalvottomiksi. Paloittele tarvittaessa. Jaa hedelmät laseihin.
Valuta päälle hunajaa. Ripottele päälle murusteltua halvaa ja pistaasirouhetta.
