Ruoka

Kati Partanen: "Sukupolvemme on tottunut yltäkylläisyyteen – ostetaan kärrytolkulla evästä ja viskataan se roskikseen"

Ruoka 23.01.2018

1960-luvulla perheen kulutusmenoista meni ruokaan kolmannes, nykyisin keskimäärin enää 12 prosenttia.


Kari Salonen
Miten käy, kun ilmastonmuutos muuttaa viljelysmaita?

Euroopassa ollaan totuttu hyvin halpaan ruokaan ja ylituotantoon. Tuhlailevaisuus voi kuitenkin kostautua aiemmin kun odotimme.

"Meidän sukupolvemme ovat tottuneet rajattomaan yltäkylläisyyteen. Kaikkea, mitä vain kuvitella saattaa, on käden ulottuvilla. Saat myös sen, mitä et ymmärrä toivoa, saati vaatia. Olemme turtuneet siihen, että kaikkea on, liikaa ja halvalla", Maailman tuottajajärjestön naisten komitean puheenjohtaja Kati Partanen kirjoittaa kolumnissaan.

"Kaikesta oikeasti välttämättömästä on tullut niin itsestään selvää ja arkipäiväistä, ettei sitä arvosteta. Sitä jopa halveksitaan."

Partanen kuvailee, että Euroopan ylituotannon on ajateltu olevan ikuinen ongelma. Muuttuvat olosuhteet saattavat kuitenkin lopettaa ruuantuotannon osassa maanosaa.

"Puhdas ja turvallinen ruoka on meille niin selviö, ettei sitä tarvitse arvostaa. Voidaan ihan hyvin ostaa kärrytolkulla evästä ja viskata sen sitten roskikseen. Se on aivan liian halpaa, aivan liian helposti saatavilla", Partanen kirjoittaa.

"Ravintolassa eteen tuodulta lautaselta voi hyvin näykkiä vain muutaman suupalan ja jättää suuren osan syömättä ihan vaan huvikseen. Kokouskahveilla leivästä syödään vain päälliset ja itse leipä viskataan roskikseen, koska se on nyt trendikästä."

Partanen muistuttaa, että vielä 1960-luvulla perheen kulutusmenoista meni ruokaan kolmannes, nykyisin keskimäärin enää 12 prosenttia. Itsestään selvinä pidetyt ruuantuottajat eivät välttämättä jaksa kannatella järjestelmää, jossa heidän työtään arvostetaan yhä vähemmän ja vähemmän.

"Tutkijat herättelevät pohtimaan, onko tulevaisuudessa riittävä määrä osaavia viljelijöitä. Entä jos nyt ongelmissa painivat viljelijät heittävät hanskat tiskiin ja jättävät pellot pusikoitumaan: kuka silloin tuottaa ruokaa paitsi kotimaahan myös vientiin?"

Lue koko kolumni:

Kati Partanen: Yltäkylläisyyden loppu

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT