Ruoka

Yllättävä tieto voileipien ilmastovaikutuksista: Kaupasta ostetussa kaksinkertaiset päästöt, kana parempi valinta kuin juusto

Ruoka 30.01.2018

Pelkästään Britanniassa syödään vuosittain 11,5 miljardia voileipää.


Jaana Kankaanpää
Kotona valmistettu voileipä on ystävällinen ilmastolle eivätkä sen sisältämät kalorit pääse yllättämään, kun raaka-aineet voi itse valita ja mitata.

Tutkijat ovat selvittäneet voileipien ilmastovaikutuksia Britanniassa. Kyseessä ei ole mikään pikkujuttu, sillä Britannialaisen voileipäyhdistyksen mukaan maassa syödään 11,5 miljardia voileipää vuosittain. Puolet niistä valmistetaan kotona ja puolet ostetaan kaupoista, yleensä yksittäispakattuina.

Tutkijaryhmä arvioi 40 erilaisen voileipätyypin, reseptin ja eri yhdistelmien hiilijalanjäljet. Korkeimmat hiilidioksidipäästöt olivat porsaan lihaa eli pekonia, kinkkua tai makkaraa sisältävillä voileivillä.

Myös juustoa ja katkarapuja sisältävillä leivillä on korkeat hiilidioksidipäästöt. Salaatit ja tomaatit eivät myöskään saa suositusta voileivän täytteeksi.

Ilmastolle pahin markkinoilla oleva vaihtoehto on munaa, pekonia ja makkaraa sisältävä voileipä: siitä tuli 1 441 grammaa hiilidioksidin ekvivalenttipäästöjä, saman verran kuin 19 kilometrin autoilusta.

Sen sijaan kotona tehty kinkku-juusto-voileipä oli, reseptistä riippuen, ilmaston kannalta hyvä vaihtoehto. Voileivät kotona valmistamalla voi tutkijoiden mukaan vähentää hiilidioksidipäästöt jopa puoleen.

The Guardian-lehdessä tutkimuksesta julkaistun artikkelin mukaan kaupasta ostettavien voileipien ilmasto-ongelmina ovat paitsi raaka-aineet, myös niiden viilentämiseen käytetty energia, pakkaukset sekä raaka-aineiden ja voileipien kuljetus erityisesti kylminä.

Tutkimuksen mukaan ilmastolle pahimmat voileivät ovat kaupasta valmiina ostettuina:

1. Muna-, pekoni ja makkaratäytteinen 1 441 (hiilidioksidiekvivalenttigrammaa/voileipä)

2. Kinkku ja juusto 1 350

3. Katkarapu ja majoneesi 1 255

4. Muna ja pekoni 1 182

5. Kinkkusalaatti 1 119

6. Juusto (ploughman’s) 1 112

7. Makkara 1 087

8. Tuplajuusto ja sipuli 1 078

9. Tomaatti ja juusto 1 067

10. Paistettu kana ja pekoni 1 030

Tutkimus: Understanding the impact on climate change of convenience food: Carbon footprint of sandwiches

The Guardian: Scientists calculate carbon emissions of your sandwich

Aiheeseen liittyvät artikkelit