HS: Ravinnon turvallisuuden professori: "Neuvo 'älä syö mitään, mitä isoäitisi ei tunnistaisi ruuaksi' on höpöhöpöä" - Ruoka - Maaseudun Tulevaisuus
Ruoka

HS: Ravinnon turvallisuuden professori: "Neuvo 'älä syö mitään, mitä isoäitisi ei tunnistaisi ruuaksi' on höpöhöpöä"

Marina Heinonen korostaa, etteivät lisäaineet tee ruuasta epäterveellistä.
Kimmo Haimi
Marina Heinonen välttää omassa ruokavaliossaan kovaa rasvaa kuten voita.

Helsingin Sanomat haastattelema Helsingin yliopiston ravinnon turvallisuuden professori Marina Heinonen haluaa purkaa lisäaineisiin liittyviä myyttejä.

”Minun missioni on tarjota asiatietoa ruuan turvallisuudesta”, hän painottaa.

Hänen mielestään mediassa toistellut neuvot, kuten "vältä tuotteita, joissa on yli viisi ainesosaa", "vältä tuotteita, joiden ainesosia kolmasluokkalainen ei osaa lausua" ja "älä syö mitään, mitä isoäitisi ei tunnistaisi ruuaksi" ovat höpöhöpöä.

Viiden ainesosan neuvolle ei Marina Heinosen mukaan ole perustaa, sillä niin ei pystyisi kokkaamaan edes pinaattilettuja kotona.

Monissa luonnontuotteissa on ainesosia, joita kolmosluokkalaisen on vaikea lausua, kuten antosyaani, jota löytyy muiden muassa tummista rypäleistä, vadelmista ja punaherukoista.

”Aika usein ravintoaineet ovat paremmin hyväksikäytettävissä, kun ruokaa valmistetaan. Kun tomaattia kuumennetaan, karoteeni imeytyy paremmin”, Heinonen kertoo.

Heinoselle lisäaineettomuus ei ole ruuassa mikään valtti. E-koodien vahtimisen sijasta ihmisten olisi hänen mielestään tärkeämpää seurata sokerin, suolan ja kovan rasvan kulutustaan.

Helsingin Sanomat: Ruoan on nyt oltava aitoa, ja mustikat täytyy syödä mustikoina – ”Onko mitään hölmömpää”, tyrmää professori

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Korona peruutti ruokamessuja maailmalla, Food from Finland siirtyi webinaareihin

Peltiruoka sopii etäpäivään ja ison porukan ruokkimiseen

Ruissalon Maininki -ravintola Turussa avautui ensin Netflixin miljoonille katsojille – ja maanantaina ruokailijoille

Ruoka-alan ammattilaisille suunnattu myyntipalvelu kokoaa pientuottajien valikoimat yhteen osoitteeseen