Ruoka

Poimi tästä paras ohje ja juhli kansallista kalakeittopäivää madesopalla

Ruoka 12.02.2018

Ruuan teemapäivät saavat jatkoa, kun Pro Kala on julistanut helmikuun toisen tiistain kansalliseksi kalakeittopäiväksi.


Sari Tammikari
Madekeitto kuuluu helmikuuhun.

Ensimmäisen kalakeittopäivän teema on Kalaa hyviin päätöksiin. Eduskunnassa syödään ahvenkeittoa ja samalla Pro Kalan toiminnanjohtaja Katriina Partanen peräänkuuluttaa kotimaisen kalan nykyistä parempaa saatavuutta.

"Vesiviljelijät haluaisivat kasvattaa kalaa nykyistä enemmän, mutta nykyinen lupajärjestelmä ei tätä mahdollista. Erityisesti rannikkokalastusta ja suomukalan saatavuutta vaikeuttavat haittaeläimet. Ammattikalastajille tulisi turvata mahdollisuudet tuottaa kotimaista lähiruokaa suomalaisille kuluttajille", Partanen huomauttaa.

Kalakeiton voi tehdä mistä tahansa kalasta. Helmikuussa kalaksi sopii made. Tässäpä siihen mainio ohje.

Madesoppa

5 annosta

1 (reilu 1 kg) made

8 dl vettä

10 maustepippuria

10 valkopippuria

1–2 laakerinlehteä

2 (200 g) sipulia

4 (400 g) perunaa

2 dl täysmaitoa

1–2 viipaletta jälkiuunileipää

2 tl suolaa

Pinnalle

tillisilppua

Laita kylmään veteen nyljetty kala reiluina paloina. Kun vesi kiehuu, poista vaahto pinnalta. Lisää pippurit ja laakerinlehti. Keitä noin 20 minuuttia.

Kun kalapalat ovat kypsiä, nosta ne kattilasta ja poista ruodot. Siivilöi liemi. Lisää liemeen kuoritut ja lohkotut sipulit. Keitä noin 5 minuuttia.

Lisää perunat kuutioina. Keitä keitto kypsäksi. Lisää kalapalat, maito, leipäviipale ja suola. Anna hautua kannen alla noin 5 minuuttia. Ripottele pinnalle hienonnettu tilli vähän ennen tarjoilua.

Aiheeseen liittyvät artikkelit