Ruoka

Varkaudessa viljellään kaviaaria Aasian markkinoille – sampinaaras on tuottava vasta viisivuotiaana

Ruoka 20.02.2018 Varkaus

Suomalaisessa kauppahallissa kaviaari voi maksaa 90 euroa 30 grammalta.


Lari Lievonen
Carelian Caviar on valjastanut kaviaarintuotantoon vuosittain noin 12 000 sampinaarasta.

Stora Enson tehdasalueella, Saimaan Tuore -lohenkasvattamon naapurihallissa tuotetaan kaviaaria kiertovesitekniikalla.

Carelian Caviar -niminen yritys tuottaa arvoherkkua noin 3–4 tonnia vuodessa. Kapasiteetti riittäisi 6–8 tonniin, mutta vuonna 2012 alkaneen tuotannon kasvattaminen vie aikaa.

Tuotantopuolen toimitusjohtajan Carin Holmqvistin mukaan sammen teurastus ja kaviaarin talteenotto tapahtuu vasta, kun kala on noin viisivuotias, painoltaan noin kuusikiloinen.

Jos kaviaaria haluttaisiin lypsää elävistä kaloista, täytyisi niille syöttää hormoneja, mitä puhtaasta tuotteestaan ylpeä yritys ei halua tehdä.

Carelian Caviar etsii uusia asiakkaita koko ajan, mutta markkinoille tunkeutuminen on hidasta. Kaviaarin kysyntä on kasvussa, mutta niin on myös tuotanto.

Yrityksen liikevaihto oli vuonna 2016 noin 1,3 miljoonaa euroa ja tulos puoli miljoonaa euroa pakkasen puolella. Holmqvistin mukaan tulos paranee, kun tuotanto pääsee kunnolla vauhtiin.

Kymmenes Varkaudessa tuotetusta kaviaarista myydään Suomessa. Suurimmat vientimaat ovat Japani, Singapore, Hong Kong ja Yhdysvallat. Myös Pohjoismaiden kotimarkkinat ovat tärkeät. Venäjälle Carelian Caviar ei ehtinyt saada vientilupaa ennen kuin pakotteet iskivät päälle.

Kaviaarin hinta vaihtelee suuresti maittain. Suomessa kauppahallissa sen hinta voi olla 90 euroa 30 grammalta, kun taas Ruotsissa sama määrä voi maksaa 60 euroa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit