Ruoka

Valion luomutuotteiden käyttö kasvoi viidenneksen – myös Unicafe siirtyi luomumaitoon

Pääkaupunkiseudun opiskelijaravintoloissa on vuoden alusta tarjottu vain luomumaitoa.
Juho Leskinen
Unicafe on pääkaupunkiseudun suurin opiskelijaravintola ja sen omistaa Helsingin yliopisto. Se siirtyi tammikuun alusta luomumaitoon.

UniCafen omistajat eli Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan jäsenet ovat asettaneet vastuullisuuden tärkeäksi hankintakriteeriksi, HYY Yhtymän ravintolatoiminnan liiketoimintajohtaja Marika Risku sanoo.

Maito on UniCafessa suosittu ruokajuoma, jonka volyymi on suuri, joten sen vaihtaminen luomuksi on Riskun mukaan mielekäs ja vaikuttava tapa toteuttaa vastuullisuutta.

Luomuruuan käyttö kasvaa Suomessa samaan tapaan kuin muissa Pohjoismaissa, mutta luomuruuan osuus ruokakaupan markkinasta on Suomessa vielä paljon muita Pohjoismaita vähäisempi.

Pro Luomu -yhdistyksen toteuttaman Luomun kuluttajabarometrin mukaan suomalaisten luomukuluttajien joukko on laajentunut vuosina 2015–2017. Luomun käyttäjiä on aiempaa tasaisemmin eri väestöryhmissä.

Yli puolet suomalaisista käyttää luomutuotteita säännöllisesti vähintään kerran kuussa ja 28 prosenttia eli yli miljoona suomalaista käyttää luomutuotteita jo viikoittain tai useammin.

Tärkeimpiä syitä luomutuotteiden valintaan ovat niiden puhtaus, hyvä maku, terveellisyys, ympäristöystävällisyys ja eläinten hyvinvointi.

"Lähes yhdeksän kymmenestä ostaa luomutuotteensa päivittäistavarakaupasta. Luomun aktiivikäyttäjät etsivät samalla tavalla helppoja, käteviä ja nopeita ratkaisuja kuin muutkin kuluttajat", Valion kategoriapäällikkö Mirva Tollet toteaa.

Valio on kuluneen vuoden aikana lanseerannut luomutuotteita moniin eri tuoteryhmiin. Myös olemassa olevien tuotteiden kasvanut kysyntä on siivittänyt Valion luomutuotteiston reiluun 20 prosentin määrälliseen kasvuun.

Yritys kertoo kasvattaneena erityisesti käyttövalmiiden luomutuotteiden valikoimaa. Niihin kuuluvat ensimmäinen suomalaisesta luomumaidosta valmistettu raejuusto, luomupuurot ja mozzarellapallot.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Menestysreseptin etsintä alkaa televisiossa: kuusi yrittäjää kilpailee, kenen tuote pääsee kaupan hyllylle

Foodwestin tekemiseen tulee uusi mittakaava: ruokayrityksiä auttavan asiantuntijapajan tilat nelinkertaistuvat

Maistuuko sinullekin pulla? Et ole yksin – suomalainen syö kahvileipää kolmesti viikossa

Puu sysää muovia syrjään ruokapakkauksissa