Ruoka

Söin täällä: Viking Line tarjoaa heinäsirkkoja turskan ja jauhomatoja karitsan kanssa

Ruoka 04.03.2018

Kahden kuukauden ajan tarjolla olevan erikoismenun hyönteiset ovat Hollannista.


Laura Kuivalahti
Mehevä karitsan filee piileskelee kasvisten alla. Annoksessa ensimmäisenä huomion vievät paahdetut jauhomadot.
Mehevä karitsan filee piileskelee kasvisten alla. Annoksessa ensimmäisenä huomion vievät paahdetut jauhomadot.
Laura Kuivalahti
Jälkiruokaan on tujautettu ihastuttavan paljon kardemummaa. Yrttisorbetti ja kermavanukas saavat rakennetta hyönteisgranolasta.
Jälkiruokaan on tujautettu ihastuttavan paljon kardemummaa. Yrttisorbetti ja kermavanukas saavat rakennetta hyönteisgranolasta.
Laura Kuivalahti
Leväsuolattu turskanselkä on pehmoista ja herkullista. Kapean pikkusormen pään paksuiset heinäsirkat tuntuvat isoilta kotisirkkoihin tutustuneelle.
Leväsuolattu turskanselkä on pehmoista ja herkullista. Kapean pikkusormen pään paksuiset heinäsirkat tuntuvat isoilta kotisirkkoihin tutustuneelle.

Miltä kuulostaisivat friteeratut heinäsirkat ja maustepaahdetut jauhomadot? Minäpä kerron: ne ovat rapsakoita ja pinnaltaan mausteisia.

Viking Linen laivojen ravintoloihin tulee kevään ajaksi tarjolle kolmen ruokalajin Future Food -erikoismenu, jossa annoksia on piristetty erinäisillä hyönteisiä. Buffet-pöytiä ja pihviannoksia ei suinkaan olla siirtämässä syrjään, vaan hyönteisruualla pyritään tuomaan uutta jujua laivan tarjoiluun.

Hyönteiset ovat hollantilaisia, sillä laivalle tarvitaan niitä niin suuria määriä, ettei kotimaisten hyönteisten saamisesta siinä mittakaavassa ole takuita.

Alkuruokana on tarjolla kevyesti leväsuolattua turskanselkää kaalin, fenkolin ja friteerattujen heinäsirkkojen kanssa. Olen pariin otteeseen maistellut kotisirkkoja, mutta niihin verrattuna heinäsirkat ovat monsterimaisen kokoisia. Rapeita ne kyllä ovat ja maistuvat aivan etikkasipseiltä. Hienoinen sirkan jälkimaku puskee kielelle, jos hyönteistä syö ilman lisukkeita. Maku on kuin kaukainen aavistus lemmikkikanien ruokapelleteistä.

Pääruokana on tarjolla karitsan fileetä, ja koko annos on kuorrutettu kourallisella maustepaahdettuja jauhomatoja. Huomaan hätkähtäväni, kun lautanen asetetaan eteeni. Ajatuksen tasolla madot tuntuvat huomattavasti dramaattisemmilta kuin sirkat. Pelko on kuitenkin turha. Madot muistuttavat maultaan muroja, ja ne ovat mukavan rouskuvia. Ne tuovat herkulliseen annokseen tekstuuria aivan kuten sirkat alkuruokaan.

Jälkiruoka-annokseen sirkat ja kuoriaistoukat on ujutettu granolan muodossa. Hyvin pienikokoiset sirkat eivät tunnu aiempien annosten jälkeen enää miltään, mutta opimmepa ainakin sen, että sirkan jalka irtonaisena on jostain syystä kokonaista sirkkaa ällöttävämpi.

Viking Linen menu kosiskelee erikoisuudesta innostujia ja hurjien some-kuvien kaipaajia. Yleisesti annokset ovat hyvää ravintolaruokaa, mutta hyönteisten tehtäväksi jää lähinnä shokeeraaminen ja kiinnostavan suutuntuman antaminen. Makunsa suhteen ne eivät ole aterian kruunuja.

Lehdistölle järjestetyllä lounaalla eräällä tarjoilijalla on korvissaan värikkäät hyönteiskorvakorut. Pieni yksityiskohta ilahdutti.

Hyönteismenu on tarjolla kaikilla Viking Linen laivoilla 5.4.–31.5.2018.

Aiheeseen liittyvät artikkelit