Ruoka

Martat ja Gold & Green aloittavat kasvisruokayhteistyön, lihatalo olisi järjestölle vaikea kumppani

Ruoka 06.03.2018

Marttojen ruoka­strategia perustuu kolmeen ajatukseen: lihan ja hävikin vähentämiseen ja valinnoilla vaikuttamiseen.


Juho Leskinen
Lounaalla tarjottiin nyhtökauraa ja siitä valmistettuja pihvejä ja burgereita. Kuvan ruoka on vegaanista.
Lounaalla tarjottiin nyhtökauraa ja siitä valmistettuja pihvejä ja burgereita. Kuvan ruoka on vegaanista.
Juho Leskinen
Maija Itkonen kertoo, että nyhtökauratuotteet on määrä säilyttää lisä­aineettomina.
Maija Itkonen kertoo, että nyhtökauratuotteet on määrä säilyttää lisä­aineettomina.

Nyhtökaurayritys Gold & Green ja Uudenmaan Martat aloittavat yhteistyön kasvisruuan lisäämiseksi lautasilla.

Marttojen kotitalouden asiantuntija Marjo Ranta kertoo, että yhdistys tekee yhteistyötä myös muiden yritysten, kuten Valion, Sinituotteen ja S-ryhmän kanssa.

Yrityskumppanit valitaan kotimaisuuden ja yhteisten arvojen perusteella. Marttojen ruoka­strategia perustuu kolmeen ajatukseen: lihan ja hävikin vähentämiseen ja valinnoilla vaikuttamiseen.

”Tietysti nyhtökaura on kaura­tuotteeksi melko kallista mutta toisaalta samanhintaista kuin vastaavat lihatuotteet”, Ranta kertoo.

”Kasvisruoka tulee yleensä kyllä edullisemmaksi kuin liharuuat.”

Ihmisiä ei ole tarkoitus käännyttää vegaaneiksi, Gold & Greenin perustaja Maija Itkonen sanoo.

”Emme missään tapauksessa halua sanoa, ettei lihaa saa syödä ollenkaan. Tarkoitus on luoda niin hyviä tuotteita, että kuluttajat kiinnostuvat niistä maun ja laadun takia.”

Lihatalo olisi Rannan mukaan Martoille vaikea kumppani, mutta kotimaisen lihan antibioottivapautta on koulutuksissa korostettu. Myös maitotuotteiden ympäristö-ongelmat ja yhteys lihantuotantoon tiedostetaan.

Gold & Green käyttää nyhtö­kaurassa raaka-aineena suomalaista kauralesettä, ruotsalaista kauraproteiinia ja härkäpapuproteiinia sekä ranskalaista herneproteiinia.

Itkosen mukaan kotimaista proteiinia työstetään yhteistyökumppanien kanssa jatkuvasti.

”Yleensä kaurasta ja herneestä halutaan hiilihydraatit, ja proteiinit ovat itse asiassa sivutuote. Ne erotetaan samantapaisella tekniikalla kuin perunajauhoja valmistetaan”, Itkonen kuvailee.

Yritys on lanseerannut alkuperäisen tuotteensa rinnalle myös pullia ja pihvejä.

Nyhtökauran valmistustekniikka antaisi mahdollisuuksia laajentaa valikoimaa myös muihin viljoihin, kuten ohraan.

Entä erityisen valkuaispitoinen kauralajike, olisiko sen viljelylle kasvisproteiineja varten tarvetta?

”Kuinka paljon enemmän siinä voisi olla proteiinia”, Itkonen miettii.

”Pohjoisen kaura on jo nyt proteiinipitoisempaa, tasalaatuisempaa ja parempaa kuin muualla kasvatettu kaura.”

”Tällä hetkellä tuotantokapasiteettimme on noin 1,5 miljoonaa kiloa vuodessa”, Itkonen kertoo.

Gold & Greenin emoyhtiö Paulig avaa nyhtökauraa valmistavan tehtaan Ruotsiin muutaman kuukauden kuluttua. Silloin alkaa tuotteen kansainvälinen myynti.

Tuotekehittelyä aiotaan jatkaa, mutta muovittomiin rasioihin ei olla siirtymässä.

Tällä hetkellä biopohjaisissa ratkaisuissa on Itkosen mukaan se ongelma, että niissä on muovia mukana jopa lähes yhtä paljon kuin vastaavissa muovi­rasioissa.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT