Ruoka

Raision tutkimus: Yli puolet suomalaisista kertoo lisänneensä kasvisten syöntiä – hyvinvointi on nyt tärkeämpää kuin laihdutus tai raha

Ruoka 06.03.2018

Yhtiö ennakoi muutoksen ruokatavoissa vain kiihtyvän.


Juho Leskinen
Maitotuotteita pyrkii välttämään nyt joka viides suomalainen kuluttaja. Erityisesti maidottomista vaihtoehdoista ovat kiinnostuneet 18-34-vuotiaat naiset.

Raision teettämän kuluttajakyselyn mukaan suomalaiset ovat lisänneet hedelmien, marjojen ja kasvisten syöntiä. Yli puolet kertoo kasvattaneensa niiden käyttöä viimeisen kahden vuoden aikana.

Kalaa syö aiempaa useammin noin kolmannes suomalaisista, varsinkin miehet ovat lisänneet kalan kulutusta. Viljoista kauran suosiossa on selvä kasvupiikki muihin verrattuna.

16 prosenttia vastaajista kertoo käyttävänsä kasvipohjaisia proteiinituotteita aiempaa useammin.

Ruoka-aineista eniten yritetään välttää sokeria. Sen määrää on vähentänyt lähes puolet suomalaisista kahden vuoden aikana. Suolaa, kovia rasvoja ja vehnää välttää joka kolmas ja maitotuotteita joka viides, erityisesti 18–34-vuotiaat naiset. Sokeria, suolaa ja kovia rasvoja karsivat eniten yli 55-vuotiaat miehet.

Ruokakulttuurin muutos -kyselyyn vastasi vuodenvaihteessa yhteensä 1022 iältään 18–74-vuotiasta suomalaista. Heistä 53 prosenttia oli naisia ja 47 prosenttia miehiä.

"Ihmisten ruokakäyttäytyminen muuttuu nyt vauhdilla. Muutos alkoi muutamia vuosia sitten, ja on nähtävissä, että se kiihtyy entisestään. Suurina trendeinä ovat kasvipohjaisten tuotteiden käytön lisääminen ja hyvinvoinnin korostaminen ruokaan liittyvissä valinnoissa", Raision Terveelliset elintarvikkeet -liiketoiminnan strategia- ja brändijohtaja Mika Kukkurainen kertoo.

Tärkeimmät syyt, miksi suomalaiset kuluttajakyselyn mukaan lisäävät tai vähentävät tiettyjen ruoka-aineiden käyttöä, liittyvät omaan hyvinvointiin. Hyvinvoinnin lisääminen on merkittävin syy muuttaa ruokatottumuksia kaikissa ikäryhmissä, sekä miehillä että naisilla.

Hyvinvointiin liittyvät seikat koetaan tärkeämmiksi kuin esimerkiksi painonhallinta, rahan säästäminen, terveydelliset syyt ja suorituskyvyn parantaminen. Rahan säästämistä mietitään enemmän silloin, kun ruoka-aineita päätetään lisätä ruokavalioon.

Terveydelliset syyt ja lääkärin neuvot painavat vaakakupissa, kun tiettyjen ruoka-aineiden käyttöä päätetään vähentää. Vähiten vaikutusta koetaan olevan lähipiirin, kavereiden ja sukulaisten neuvoilla.

"Ekologisista ja eettisistä syistä puhutaan paljon. Kyselyn tulosten mukaan noin viidennes suomalaisista pitää niitä tärkeinä omia syömisvalintoja tehdessään", Kukkurainen kuvailee.

"Näillä arvoilla on suurempi vaikutus naisten kuin miesten käytökseen. Kasvipohjaisten elintarvikkeiden kasvavaa suosiota selittää se, että ne mielletään ekologisemmaksi vaihtoehdoksi, mutta samalla niiden tiedetään lisäävän hyvinvointia. Siksi niitä saa rauhassa syödä hyvällä omallatunnolla."

Raisio itse on huomannut vaikutukset kaurapohjoisten Elovena-tuotteiden myynnissä.

"Tuotteiden myynti on kolminkertaistunut kymmenen vuoden aikana. Viime vuonna kasvua oli 10 prosenttia", Kukkurainen kertoo.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT