Ruoka

Kateenkorva, sisäfilee ja riisi – Näistä pitäisi syntyä voittoannos Bocuse d'Or -kilpailussa kesäkuussa

Ruoka 07.03.2018

Suomen edustaja Ismo Sipeläinen treenaa kesäkuun Bocuse d'Orin Euroopan osakilpailuihin tavoitteena sijoittua kolmen parhaan joukkoon.


Riitta Mustonen
Ismo Sipeläinen (oik.) ja Johan Kurkela treenaavat Bocuse d'Orin Euroopan osakilpailuun koko kevään.

Suomen Bocuse d'Or -edustaja Ismo Sipeläisellä, 27, on jo vahva kokemus: hän oli jo vuonna 2008 opiskelija-avustajana kyseisessä kilpailussa ja vuonna 2011 avustajana. Nyt hän lähtee kisaamaan voitosta.

Euroopan osakilpailut pidetään kesäkuussa Italian Torinossa, Piemonten alueella. Kilpailujen pakolliset raaka-aineet kuvastavat alueen ruokakulttuuria: vadilla tarjottavan annoksen liha on nuoren Fassona Piemontese -naudan sisäfileetä. Lisäksi vadilla tulee olla Sant'Andrea -lajikkeen riisiä ja kateenkorvaa.

Lautaskilpailuruuan raaka-aineet selviävät maaliskuun lopussa.

Vatitehtävässä edellytetään, että maat esittelevät omaa ruokakulttuuriaan.

Sipeläinen kertoo, että annosten rakentaminen on kesken, mutta hän lupaa, että mukaan lähtee suomalaisia kevään makua pursuavia kasviksia ja yrttejä.

"Ruokaa myydään mielikuvilla. Mutta miten käännät rönttösen tai karjalanpaistin englanniksi? Ja kun kilpailun aikaan on kesäsesonki, on haastavaa tehdä annoksia nyt, sillä kantarellit ja kuusenkerkkä eivät ole tähän aikaan samoja kuin kesällä", Sipeläinen kuvaa haasteita.

Sipeläisen avustajana toimi Johan Kurkela, 21, ja valmentajina keittiömestarit Eero Vottonen ja Kalle Tanner.

Bocuse d'Or on maailman arvostetuin kokkikilpailu, jota on järjestetty vuodesta 1987. Euroopan osakilpailusta pääsee kymmenen parasta loppukilpailuun, joka järjestetään tammikuussa 2019 Ranskan Lyonissa.

Suomen paras sijoitus on Matti Jämsénin neljäs sija vuonna 2015.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT