Ruoka

Video: Jäätynyt virvoitusjuomatölkki tarjoilee räjähtävän yllätyksen – älä kokeile tätä kotona!

Ruoka 09.03.2018

Pakastinlokeroon unohtunut juomatölkki saattaa jättää jälkeensä tahmaisen sotkun tai aiheuttaa jopa vaaratilanteen.


Markku Vuorikari
Pakastimessa virvoitusjuomatölkin yläosa oli paisunut pallomaiseksi.

Maaseudun Tulevaisuuden toimituksessa toteutettiin vahingossa pieni fysikaalinen koe, kun keittiön pakastelokeroon unohtui limsatölkki noin neljäksi tunniksi.

Kun tölkki pelastettiin jääkaapin puolelle, oli sen yläosa paisunut ja noussut pallomaiseksi. Kun tölkki muutaman tunnin päästä avattiin, oli suuri osa nesteestä vielä jäässä.

Jäätyessään vesi laajenee, mikä selittää tölkin yläosan kohoamisen. Jäätynyt vesi taas saa virvoitusjuoman hiilihapot etsimään tietä ulos liian pieneksi käyneestä tölkistä. Tölkki saattaa jopa räjähtää itsekseen jättäen jälkeensä tahmaisen sotkun.

Seuraukset voivat olla vakavammatkin. Vuonna 2012 monet ulkomaalaiset verkkosivustot julkaisivat kuvia kiinalaispojasta, joka sai lukuisia tikkejä jäätyneen tölkin räjähdettyä hänen naamalleen. Poika oli ollut onnettomuuden tapahtuessa avaamassa yön yli pakastimessa ollutta virvoitusjuomatölkkiä.

Virvoitusjuomien jäähdyttäminen pakastimessa ei siis ole suositeltavaa. Kokeilemisen sijaan voit katsoa MT:n videon siitä mitä jäätyneelle tölkille tapahtuu kun sen avaa.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT