Ruoka

Sinisten Elovaara ehdottaa: Vihanneksista verottomia

Ruoka 11.03.2018

Elovaara ja Sininen tulevaisuus vaativat, että suomalaisten terveyttä aletaan edistää myös verotuksen keinoin.


Kimmo Haimi
Riku Rantala on kaivannut maailmanmatkoillaan suomalaisen supermarketin tarjontaa: taatusti turvallista ruokaa ja kohtuuhintaisia tuoreita tuotteita.

Sinisten kansanedustaja Tiina Elovaara ehdottaa, että vihannekset vapautettaisiin veroista kokonaan.

"Hyvä, laadukas ja lähellä tuotettu ruoka on terveellistä ja ravitsevaa, mutta usein kalliimpaa kuin paljon rasvaa, sokeria ja suolaa sisältävät heikoista raaka-aineista tehdyt valmisteet. Tämä ei ole kenenkään kannalta järkevää ja erityisesti pienituloiset kärsivät", hän kirjoittaa blogissaan.

Elovaara ja Sininen tulevaisuus vaativat, että suomalaisten terveyttä aletaan edistää myös verotuksen keinoin. Elovaara katsoo, että epäterveellisen ruoan tulisi olla raskaammin verotettua kuin terveellisen ruoan. Tutkimustiedon mukaan terveysperusteinen vero pienentäisi terveyseroja ja kasvattaisi eniten nimenomaan pienituloisten terveyttä.

Verotuksen keinoin tehtävässä terveyden edistämisessä yksi osa voisi olla Elovaaran mielestä se, että vihannekset vapautettaisiin verosta. Hän perustelee ajatusta sillä, että ruuan arvonlisäveron laskeminen olisi yksi eniten pienituloisia helpottavista asioista.

Ruoan arvonlisävero on Suomessa 14 prosenttia. Elovaaran mielestä korkea arvonlisäverokanta johtuu maatalouden heikosta kilpailukyvystä ja pohjoisesta sijainnista.

Elovaraan blogikirjoituksen pääset lukemaan tästä.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT