Ruoka

Heurekassa järjestetään kaakaokuplakilpailuja ja syödään sinistä perunamuusia tieteen nimissä

Ruoka

Heurekassa järjestetään kaakaokuplakilpailuja ja syödään sinistä perunamuusia tieteen nimissä

Ruoka 11.03.2018

Leikkiminen ja kokeileminen on sallittua Heurekan uudessa Tiederavintolassa Vantaalla. Ruokalistalta löytyy räjähtäneitä perunoita ja sirkkapuusteja.

Esiliina on niin suuri, että se suojaa neljävuotiaan Mila Killströmin kirjaimellisesti kaulasta varpaisiin. Tyttö nousee tuolille ja tarttuu kananmunaan. Vaikka omatoimisuuteen kannustetaan, tällä kertaa ohjaaja ehättää väliin ennen kuin munan kuori räsähtää rikki.

Mutta ei se mitään, Milalle on tärkeämpiäkin tehtäviä. Kun ohjaaja on erotellut kananmunasta valkuaisen lasiin, saa Mila annostella sinne punakaaliraasteesta irronnutta mehua. Sitten on aika sekoittaa.

Hitaasti seos alkaa muuttaa väriään.

"Sinistä!" Mila kiljahtaa.

Lapselle kuuluu leikki, ja ruokahetkeenkin sitä voi tuoda tiettyjen sääntöjen rajoissa.

Seuraavaksi lasiin lisätään mehua sitruunasta. Mila puristaa hedelmää niin kovaa että naama kääntyy keskittyneeseen irvistykseen. Pieni sekoitus ja lasin sisältö muuttuu pinkiksi.

"Siitä voi tehdä vaikka pinkin munakkaan", ehdottaa Milaa ohjeistanut Maija Rantala.

Kyse ei ole suinkaan mistään kahden pennin taikatempusta vaan tieteestä. Punakaalin mehu toimii pH-indikaattorina, se siis näyttää, onko seos hapanta vai emäksistä.

Tällaisia asioita opetetaan Heurekassa.

Neljävuotias Mila Killström pääsi testaamaan yhtä osaa kokkikurssista, jotka alkavat virallisesti vasta syksyllä. 3–6-luokkalaisille tarkoitetuissa pajoissa muun muassa värjätään kananmunia ruoka-aineilla ja paistetaan lopuksi värikkäät munakkaat syötäväksi.

Vantaalla sijaitsevan tiedekeskuksen ravintola on kokenut täyden muodonmuutoksen. Hienoja kalusteita tärkeämpää on kuitenkin päivitetty lähestymistapa koko ruokailun ideaan.

Uusi Tiederavintola ei ole pelkästään syömistä, vaan myös oppimista ja kokeiluja varten. Täällä saa leikkiä ruualla.

Ravintolapäällikkö Anne-Mari Parkkinen kertoo, että välillä he järjestävät vaikkapa kaakaokuplakisoja. Lapset laitetaan riviin pöydän ääreen ja lasin pohjalle kaadetaan vähän kaakaota, usein vielä violetiksi värjättyä. Lähtölaskennan jälkeen osallistujat puhaltavat pillillä kuplia ja ensimmäinen lasin reunan yli juomansa kuohuttanut voittaa ison tikkarin.

"Tähän saa osallistua vain vanhemman luvalla, sillä kaakao ei välttämättä lähde vaatteista", Parkkinen nauraa.

Tiederavintolan kokeileva ja leikkimielinen asenne tarkoittaa ahkeraa siivoamista myös työntekijöille. Sitä ajatellen uudet sohvat ovat nahka- eivätkä kangaspäällysteisiä, ja ravintolan hengailuportaat ovat helposti putsattavaa puuta.

"Me olemme täällä joka tapauksessa töissä, tärkeintä on saada luotua elämyksiä sotkusta välittämättä."

Ravintolapäällikkö Anne-Mari Parkkisen mukaan ruokailusta saa lapselle elämyksellisen hetken ihan pienilläkin asioilla. Smoothien voi tarjoilla vaikka lampunmuotoisesta lasista.

Lapsen kannalta ikimuistoinen ruokahetken saa luotua hyvin pienellä vaivalla. Sininen kurkku tai perunamuusi saattaa olla suuri ihmetyksen aihe, samoin räjähtäneet perunat. Jälkimmäisten salaisuus on murskata keitetyt kuoriperunat lättänöiksi ennen uppopaistamista. Paljon jännittävämpää kuin tavalliset ranskanperunat.

"Lapselle kuuluu leikki, ja ruokahetkeenkin sitä voi tuoda tiettyjen sääntöjen rajoissa", Anne-Mari Parkkinen sanoo.

Myös aikuisia kosiskellaan kokeilemaan uusia, jännittäviä asioita. Tarjolla on esimerkiksi sirkkapuusteja, nokkoslonkeroa sekä nitrokahvia, jossa kahviin on sekoitettu nestemäistä typpeä. Lopputulos on kuulemma silkkinen ja pehmeä.

Parkkisen mukaan ravintolan valikoimaa aiotaan uudistaa jatkuvasti sitä mukaa kun uusia ideoita tupsahtaa päähän.

"Esimerkiksi sunnuntain brunssit ovat vaihtuvalla teemalla. Nyt ruokien vieressä on tietoiskuja, seuraava teema voisi olla esimerkiksi värit. Kaikki ruoka voisi olla vaikka vaaleanpunaista perunamuusista lähtien."

Tiederavintolassa voi tosiaankin törmätä ihan mihin tahansa. Tiedettä kun on kaikkialla.

Tiedekeskuksen ravintolan remontti kesti vain muutaman viikon. Pintamateriaalit valittiin sen perusteella, että ruokakokeilujen jäljet on helppo putsata pois.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT