Ruoka

Evira varoittaa: Kotimainen porkkana voi aiheuttaa ruokamyrkytyksen

Keinot ruokamyrkytyksen ehkäisyyn ovat yksinkertaisia.
Jaana Kankaanpää
Evira muistuttaa, että oikein käsiteltynä tuoreiden kasvisten käyttö on täysin turvallista.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira varoittaa, että porkkanoissa elävä yersinia -bakteeri voi aiheuttaa ruokamyrkytyksen. Bakteeri voi lisääntyä porkkanoissa talven aikana.

Evira muistuttaa, että oikein käsiteltynä tuoreiden kasvisten käyttö on täysin turvallista. Kotikeittiössäkin kasviksia käsitellessä tulee muistaa hyvä hygienia. Mikrobit ovat kasvisten pinnassa, ja niitä voidaan poistaa kuorimalla tai pesemällä tuotteet huolellisesti. Lisäksi tulee muistaa pestä kädet huolellisesti ja riittävän usein.

Aiemmin yersinia pseudotuberculosis on Eviran mukaan aiheuttanut laajoja epidemioita. Epidemiat ovat johtuneet kotimaisen porkkanan talven yli jatkuvasta varastoinnista.

Bakteeri ei ole yleinen, mutta se saattaa päätyä porkkanoihin jo korjuuvaiheessa maaperästä. Yersinia-bakteeri pystyy monista muista bakteereista poiketen lisääntymään myös kylmävarastoinnin aikana nollan ja viiden asteen lämpötilassa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Valtioneuvoston RuokaMinimi-hanke vertaili neljää ruokavaliota: Vähennä lihaa, vaihda kalaan tai luovu molemmista – vaikutat ilmastoon ja itseesi

Söin täällä: Mansikat pitsassa yllättivät myönteisesti

Arvaatko mikä on valittu vuoden 2020 vihannekseksi? Suomalaiset rakastavat sen raikasta makua ja rapsakkaa suutuntumaa

Välipala pelastaa koululaisen pitkät iltapäivät – Asiantuntija vinkkaa suosikkivälipalansa, josta saa puhtia läksyjen tekoon