Pohjalaiskeksintö toimii: Langaton paistomittari hälytti kännykässä, kun lampaanpaisti valmistui - Ruoka - Maaseudun Tulevaisuus
Ruoka

Pohjalaiskeksintö toimii: Langaton paistomittari hälytti kännykässä, kun lampaanpaisti valmistui

Raahelaissyntyisen insinöörin Teemu Nivalan kehittämä Meater-paistomittari toimii yhteydessä älykännykkään.
Riitta Mustonen
Lampaanpaistin kypsentäminen onnistui langattoman paistomittarin avulla. Näyttönä toimi älykännykkä bluetoothin avulla.

Tyylikkäässä puukotelossa myytävä Meater näyttää yksinkertaiselta metallitikulta, mutta siihen kätkeytyy älykäs tekniikka.

Kokeilin tikkua pääsiäisen lampaanpaistiin, jonka halusin kypsentää leivinuunissa. Uunini on vanha eikä siinä ole lämpömittaria, joten aiemmat paistamiseni ovat sujuneet sormituntumalla ja perinteisen lihalämpömittarin avulla.

Avasin tyylikkään puulaatikon ja huomasin, että Meater pitää ensin ladata. Se onnistui vain vetämällä patteria suojaava kalvo pois. Tunnin päästä mittari olisi käyttövalmis.

Kaivoin iPadilta käyttöohjeet. Latasin iPhoneen Meaterin sovelluksen ja avasin sen.

Kuvasymboleista valitsin, että kyseessä on lammas, ja sen jälkeen määrittelin ruhonosan ja kuinka kypsäksi haluan sen paistaa. Sitten vain tikku lihaan ja liha uuniin.

Ja kas, sovellus alkoi näyttää kännykässä sekä leivinuunini lämpötilan (joka oli melkein 50 astetta enemmän kuin luulin), lihan sisälämpötilan ja haluamani loppulämpötilan. Lisäksi se näytti, kuinka paljon aikaa tulisi kulumaan, että paisti on valmis.

Sitten vain kännykkä taskuun, missä se alkoi hälyttää, kun paisti oli lähes valmis. Loppuhälytys, paisti pois uunista ja vielä kymmenen minuuttia lihan vetäytymisaikaa. Nerokasta.

Selviydyin käyttöönotosta ilman tietoteknistä tukea, mutta englannin kielen osaamista toki vaadittiin.

Teemu Nivala sai idean langattomaan paistomittariin siitä, että kyllästyi siihen, kun johdollisen paistomittarin johdot "paloivat" rikki, kun niihin meni paistettaessa rasvaa. Kehittämisrahaa hän sai joukkorahoituksella.

Paistomittari toimii Nivalan mukaan uunissa, paistinpannulla, savustuspöntössä ja grillissä yhtä hyvin lihalle kuin kalalle. Sen näyttönä toimii älykännykkä tai tabletti.

Toki viisaus maksaa: netissä Meaterin hinta on noin 90 euroa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ruotsalaiset sianlihantuottajat katsovat toiveikkaina itään – Filippiinit antoi vihdoin tuontiluvan

Ethän ostanut tällaista jauhelihapakettia? Lidlin myymälöissä myynnissä olleessa tanskalaisessa naudanlihassa on taas havaittu salmonellaa

Suurin muutos Suomen ruokamarkkinoilla on tapahtunut kohti helppoutta, ei lihan käytön vähentämistä, lihatalo kommentoi

BBC: Mies kuoli syötyään liikaa lakritsia