Ruoka

Laviassa läskisoosi on viikoittainen herkku – edes hernekeitolle ei ole sijaa torstain ruokalistalla

Läskisoosi, jonka takia ajetaan 200 kilometriä. Sellaista saa torstaisin Porin Laviasta.
Rami Marjamäki
Lavialaisen läskisoositorstain juuret juontavat 1960-luvulle asti. Sirkka Selander on tarjoillut soosia Kahvibaarissa 22 vuotta.

Jos minun pitäisi kuvittaa satakuntalainen vaatimattomuus, ottaisin kuvan Lavian Kahvi­baarin omistajasta Sirkka Selanderista.

Yrittäjä välttelee ja kiemurtelee, kun häneltä kysytään, miksi ravintolan läskisoosi on niin suosittua.

”En tiedä, mistä johtuu. En tiedä onko parempaa kuin muualla”, Selander yrittää parhaansa mukaan olla kehumatta.

Jotain erikoista ruuassa on, kun sen takia ajetaan Laviaan syömään sadan kilometrin säteeltä. ”Enemmän tulee väkeä muualta kuin kylältä”, Selander sanoo.

Hänen mukaansa asiakaskunnassa on myös nuoria. Osa käy säännöllisesti, osa silloin, kun ovat lomalla tai töissä Laviassa päin.

Torstain asiakasmäärä on kaksinkertainen muihin päiviin verrattuna. Vammalalainen ­Seppo Parkkonen käy Kahvibaarissa läskisoosilla, jos vain on torstaina Laviassa. Hän suostuu vähän kehumaankin.

”Onhan se ihan erilaista, paljon maukkaampaa kuin muualla”, Parkkonen sanoo.

Läskisoosia on tarjottu Kahvibaarissa torstaisin niin kauan kuin Selander muistaa. Hän on pitänyt Kahvibaaria kymmenen vuotta ja ollut sitä ennen siellä töissä 12 vuotta.

”Jo 60-luvulla kuulemma vanhalla Shellillä oli läskisoositorstai”, Selander muistelee lavialaista perinnettä.

”Niin ei voi tehdä, ettei sitä olisikaan. Muulla ei voi korvata torstaita. Hernekeittokin täytyy laittaa tiistaille, jos sitä on.”

Läskisoosin tekeminen aloitetaan paistamalla valmiiksi pakkaseen Kivikylän kylkisiivua, Selander kertoo. ”Koitetaan nykyään, ettei paistettaisi niin tyyni (tarkasti). Jätetään läskiä enemmän.”

Kastikkeen keittäminen aloitetaan torstai­aamuna ennen seitsemää. Sitä haudutetaan ainakin kolme tuntia miedolla lämmöllä. ”Laitetaan maustepippuria, sipulia, lihaliemijauhetta ja muita mausteita. Ei tartte enempää sanoa.”

Soosissa taitaa olla kuitenkin jokin salainen jippo, jota Selander ei halua paljastaa.

Läskisoosin kanssa tarjotaan kokonaisia perunoita, vaikka se Selanderin mielestä olisikin parempaa perunamuusin kanssa. ”Muusia ei pysty tekemään niin paljon.”

Tarjolla on noutopöytä salaatteineen, mutta oleellisena osana annokseen kuuluvat suola­kurkut ja puolukkahillo.

”Kotikaljaa menee läskisoosin kanssa kymmenen litran ämpärillinen.”

Ruoka-annoksia myydään asiakkaille myös mukaan. ”Joskus myytiin pelkkää kastikettakin, mutta siitä piti tehdä loppu. Ei rahkeet riitä, jos kaikilla on astia mukana.”

Ensimmäiset soosinhimoiset tulevat Kahvi­baariin heti lounasajan alettua kymmeneltä, vaikkei läskisoosi ole ikinä loppunut kesken.

”Miehet sanoo, ettei he oo tänne tullu minkään salaatin tähden. Se on se perunat ja kastike.”

Osa viehätyksestä taitaa olla baarinpitäjässä. Hän kertoo joka-aamuisesta kahviporukasta ja siitä, kuinka asiakkaista on tullut ystäviä.

”Harmittaa joskus, kun on niin kiire, ettei ehdi asiakkaiden kanssa rupattelemaan. Kyllä ne sen ymmärtää, mutta olisi kiva joku sana vaihtaa.”

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Mitä pikkujoulupöytään? Tässä kivat ideat suolaisiin joulutorttuihin ja glögin makuiseen tiramisuun

Mitä yhteistä on yksisarvisen linnalla, porotallilla ja ketulla? Ne kisaavat piparinleivonnan mestaruudesta ensi lauantaina – katso täältä muutkin upeat kilpailutyöt

Pohjalainen salaattivalmistaja tähyää Ruotsiin – pääomasijoittajasta vähemmistöosakas Fresh Servantille

Suomi ponnistaa 1,5 miljoonan euron budjetilla Bocuse d'Or -kisaan – pääkumppani Keskon tavoitteena on nostaa Suomi maailman kärkeen ruokamaana