LÖYDÄ EHDOKKAASI: MT:n vaalikoneessa koko maan aluevaaliehdokkaat
Ruoka

Viikonlopun aamiaisherkku: Itse tehdyt vesirinkelit

Vesirinkilät tuovat vaihtelua aamu- ja välipalaan. Viitseliäs valmistaa ne alusta asti itse.
Jaana Kankaanpää
Täytetty tuore vesirinkeli eli bageli on ihana aamupala sellaisenaan tai täytettynä.

Bagelit eli vesirinkelit maistuvat sellaisenaan tai täytettynä. Väliin voi sipaista levitettä ja lisäksi juustoa, savukalaa, lihaleikkeleitä, tuoreita vihanneksia ja yrttejä.

Vesirinkelit eli bagelit

15 kpl

3 dl maitoa

25 g hiivaa

1 tl suolaa

1 rkl sokeria

6–7 dl vehnäjauhoja

50 g voita

Keittämiseen

2 l vettä

2 rkl suolaa

Pinnalle

voisulaa tai munaa

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää suola ja sokeri. Alusta joukkoon jauhot ja lopuksi sulatettu voi. Kohota vedottomassa paikassa leivinliinalla peitettynä kaksinkertaiseksi.

Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois. Jaa taikina 15 palaan. Leivo palat sormen paksuisiksi nauhoiksi ja kiepauta rinkeliksi. Paina liitoskohta tiukasti kiinni.

Kuumenna suolalla maustettu vesi kiehuvaksi laakeassa kattilassa. Nostele muutama rinkeli kerrallaan veteen. Vesi saa poreilla keittämisen ajan. Keitä reilun minuutin ajan ja siirrä rinkelit reikäkauhan avulla pellille leivinpaperin päälle. Anna kohota peittämättä vielä noin 10 minuuttia.

Voitele voisulalla tai munalla. Paista kypsiksi 225 asteessa noin 15 minuuttia. Kypsä rinkeli on kiiltävä, kauniin ruskea ja kovakuorinen, mutta sisältä pehmeä.

Halkaise ja nauti voin, tuorejuuston tai marmeladin kanssa. Voit myös täyttää erilaisilla suolaisilla ja makeilla täytteillä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ostitko sinäkin tämän pullon? Alkon viime vuoden myydyimpien kärjessä kolme väkevää suosikkia

Viininlipitys väheni toisena koronavuonna ja Chile menetti ykkössijansa – alkoholittomien ja "vihreiden" juomien myynti kasvoi

Tiesitkö, että härkäpavun avulla sokerimäärän kakussa voi vähentää puoleen?

Autohallien keskeltä löytyy joka vävypojan keidas: Anoppila, joka tarjoaa rehtiä kotiruokaa retrorekvisiitan keskellä