Ruoka

Juotko sinäkin suomalaisten ylivoimaista suosikkikahvia? Sen osuus on yli 80 prosenttia

Ruoka 16.04.2018

Juuri nyt trendikkäitä maailmalla ovat vaaleapaahtoiset kahvit.


Suomalaiset suosivat edelleen kansallista erikoisuuttamme eli aromikasta vaaleapaahtoista kahvia. Sitä on nautitusta kahvista yli 80 prosenttia.

Kahvi on suomalaisille rakas nautinto arjessa ja juhlassa. Paahdetun kahvin kulutus on pysynyt Suomessa vuosikymmenet lähes samana: Suomalaiset joivat viime vuonna kahvia 9,6 kiloa henkeä kohden, mikä vastaa pitkän aikavälin keskiarvoa.

Vaikka kulutuksen määrä on vakiintunut, kahvivalikoima on lisääntynyt. Paahtimot ovat tuoneet kahvinystävien iloksi yhä enemmän uusia makuvaihtoehtoja, kuten tummempipaahtoisia kahveja.

Suomalaiset suosivat kuitenkin edelleen kansallista erikoisuuttamme eli aromikasta vaaleapaahtoista kahvia. Sitä on nautitusta kahvista yli 80 prosenttia. Vaaleapaahtoiset kahvit ovat juuri nyt trendikkäitä maailmalla.

"Monipuolistunut valikoima vahvistaa entisestään kahvinjuontia tärkeänä osana suomalaista ruokakulttuuria. Suomi profiloituu eniten kahvia juovana kansana maailmassa. Kahvi kuuluu meillä arkeen ja juhlaan, isoihin mukeihin ja pieniin juhlakuppeihin", Kahvi- ja paahtimoyhdistyksen asiamies Marleena Tanhuanpää sanoo tiedotteessa.

Kotimaisten paahtimoiden toimitukset kaupalle ja suurkeittiöille vähenivät vuonna 2017 reilut kuusi prosenttia edellisvuodesta eli 43 miljoonaan kiloon. Myös paahdetun kahvin kokonaistoimitukset tuonti mukaan luettuna vähenivät parilla prosentilla edellisvuodesta 53 miljoonaan kiloon.

Paahdetun kahvin vienti Suomesta lähes tuplaantui edellisvuodesta. Viime vuonna kahvia vietiin noin yhdeksän miljoonaa kiloa. Vienti suuntautui lähinnä Baltian maihin ja Ruotsiin. Myös paahdetun kahvin tuonti Suomeen kasvoi. Se kasvoi edellisvuodesta lähes 20 prosentilla kymmeneen miljoonaan kiloon. Kahvia tuodaan valtaosin Alankomaista ja Ruotsista.

Pikakahvia Suomeen tuotiin noin 1,4 miljoonaa kiloa, mikä oli noin 11 prosenttia edellisvuotta enemmän.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT