Miksei puurosta saa tehdä sämpylöitä? Rauman ruokapalvelu perustelee kieltoa elintarvikelailla – "Määräys on selkeä" - Ruoka - Maaseudun Tulevaisuus
Ruoka

Miksei puurosta saa tehdä sämpylöitä? Rauman ruokapalvelu perustelee kieltoa elintarvikelailla – "Määräys on selkeä"

Elintarvikelain mukaan tarjolla ollutta ruokaa ei saa jäähdyttää ja käyttää uudelleen. Täten myös ylijäämäpuuron kierrätys sämpylätaikinaan on kiellettyä, Raumalla tulkitaan.
Pekka Fali
Ylijäämäpuuron käyttäminen sämpylätaikinassa on yleinen tapa. Raumalaisissa päiväkodeissa se ei enää ole sallittua.

Rauman kaupungin ruokapalvelu on julkaissut tiedotteen, jossa se perustelee runsaasti keskustelua herättänyttä leipomiskieltoa päiväkodeissa.

Ruokapalvelun antama ohjeistus koski kolmessa päiväkodissa vallinnutta käytäntöä hyödyntää ylijäänyt puuro sämpylöiden raaka-aineena.

Raumalla tulkitaan, että käytäntö rikkoo elintarvikelain määräyksiä.

"Ohje voi kuulostaa maalaisjärjen vastaiselta, mutta sillä on vissit terveydelliset perustelut, joita on syytä Raumallakin noudattaa. Elintarvikelain mukaan tarjolla ollutta ruokaa ei saa jäähdyttää ja käyttää uudelleen. Määräys on selkeä ja sen noudattamista valvovat terveysviranomaiset joka puolella Suomea. Ruokapalveluväellä ei tässä asiassa ole omaa harkintavaltaa."

Rauman päiväkodeissa kyllä leivotaan edelleenkin ohjatusti, vaikka puuronjämiä ei enää sämpylöissä nähdä, ruokapalveluista vakuutetaan.

Kaupungin hävikkiruoka ei välttämättä päädy hukkaan, sillä Rauman kaupungin tuotantokeittiöt antavat ylijäävän ruuan SPR:lle jaettavaksi.

"Kehitämme koko ajan toimintaamme, mutta terveys- ja turvallisuusasioista emme tingi."

Lue myös: Evira kumoaa Rauman lakitulkinnan virheellisenä - ruokien uudelleenkäyttökielto koskee ruokalinjastoja

Kohu lähti liikkeelle sanomalehti Länsi-Suomen uutisesta, joka on myös MT:n sivulla ollut hyvin luettu.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Yllättikö runsas kesäkurpitsasato? Poimi tästä vinkit käyttöön

Hyönteisruoka on muotia, voiko riisihäröisistä hiutaleista siis keittää puuron pienellä lisävalkuaisella? Asiantuntija vastaa

Pilaantuneita juustoja ja laittomasti teurastettuja lihaa – ruokaa väärentävät rikolliset käyttävä hyväkseen koronan sotkemia markkinoita

Suomalaisille ruisviskeille menestystä alkoholijuomien MM-kisoissa