Ruoka

HK Scan pääsi vihdoin Atrian peesiin – 25 tonnin kontti sianlihaa lähti kohti Kiinaa

Ruoka 23.04.2018

Ensimmäisen vuoden tavoitteena kolmen miljoonan kilon vienti.


Kari Salonen
25 tonnin sianlihakontti lähti Forssasta kohti Kiinaa Benny Strömbergin kyydissä.

Atria on vienyt Kiinaan jo melkoisen määrän sianlihaa. Tänään mukaan pääsi HK Scan.

HK:n ensimmäinen, 25 tonnin sianlihakontti lähti aamupäivällä juhlallisin menoin ja lohikäärmeen saattelemana Forssan tehtaalta kohti Helsingin Vuosaaren satamaa.

"Satamasta kontti jatkaa johonkin eurooppalaiseen satamaan, jossa se siirretään suurempaan laivaan", HK Scanin viennistä vastaava Jukka Nikkinen kertoo.

Kaikkiaan pakastetun lihan matka Pekingin lähellä sijaitsevaan Tianjinin satamaan vie 6–7 viikkoa.

Kiinaan mennään Nikkisen mukaan laatu edellä. Ensimmäisessä kontissa on sekä tavallista että rypsiporsasta, vaikka rypsiporsas varsinaisesti lanseerataan Kiinan markkinoilla vasta jonkin ajan päästä.

Nikkisen mukaan Kiinan-vienti on parempihintaista kuin yhtiön muu vienti. Suomalaista lihaa lähtee HK:lta vähän yli 40 maahan, muun muassa Japaniin, Etelä-Koreaan ja Uuteen-Seelantiin.

Kiinaan kelpaa koko ruho, ei vain kinkku tai file. Itse asiassa fileet ovat kiinalaisten mielestä mauttomin osa ruhoa, Nikkinen kertoo.

Sorkat sen sijaan ovat arvostettua ruokaa. Kaikki muukin korvista sisäelimiin löytää sekin paikkansa kiinalaisten ruokapöydissä.

HK Scanin kiinalaista yhteistyökumppania Twistaria edustava David Shen kertoo, että suomalaisessa sianlihassa kiinalaisia kiinnostaa hyvä maku sekä kasvatustapa.

Hän korostaa suomalaistuotannon antibiootittomuutta sekä eläinten hyviä oloja ja stressittömyyttä – niihin hän on tutustunut käymällä suomalaistiloilla.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT