Eviran asiantuntija pitää Rauman leipomiskieltoa tarpeettomana: "Säädöstä ei tarvitse tuollaiseen soveltaa ollenkaan" - Ruoka - Maaseudun Tulevaisuus
Ruoka

Eviran asiantuntija pitää Rauman leipomiskieltoa tarpeettomana: "Säädöstä ei tarvitse tuollaiseen soveltaa ollenkaan"

Tarjolla olleiden ruokien uudelleenkäyttökielto koskee itsepalvelulinjastoja, selventää ylitarkastaja Pirjo Korpela Evirasta.
Jaana Kankaanpää
Elintarvikelainsäädännössä mainittu uudelleenkäyttökielto koskee itse otettavia, lämpiminä tarjoiltavia ruokia.

Rauman ruokapalvelun päätöstä kieltää päiväkotien ylijäämäpuuron käyttö sämpylöiden leivonnassa ei voi perustella elintarvikelainsäädännön määräyksillä, sanoo ylitarkastaja Pirjo Korpela elintarviketurvallisuusvirasto Evirasta.

Rauman ruokapalvelu on vedonnut säädökseen, jonka mukaan jo tarjolla ollutta ruokaa ei saa jäähdyttää ja käyttää uudelleen.

Tällainen säädös on olemassa, Korpela vahvistaa. Sitä ei kuitenkaan tarvitse soveltaa päiväkodin puuroon, jota henkilökunta jakaa lapsille.

"Säädöstä ei tarvitse tuollaiseen soveltaa ollenkaan. Säädös koskee lähinnä lounastarjoiluruokia, jotka seisovat lämpiminä ihmisten itse otettavina. Sielläkään se ei koske esimerkiksi maitopurkkia tai oivariinia, vaan lähinnä niitä ruokia, joita kauhalla pystyy itse keräämään omalle lautaselle."

Tarjolla olleen ruuan uudelleenkäytön kielto koskee kaupallista toimintaa. Ruuan luovuttaminen esimerkiksi ruoka-avuksi on sallittua.

Korpela ei näe puuron kierrätyksessä sämpylätaikinaan minkäänlaista riskiä. Sämpylät paistetaan kuumassa uunissa.

"Sallisin puuron käytön. Sehän ei edes mene helposti pilaantuvaan kastiin. Mutta kukin taaplaa tyylillään."

Lue aiemmat uutiset aiheesta:

Miksei puurosta saa tehdä sämpylöitä? Rauman ruokapalvelu perustelee kieltoa elintarvikelailla – "Määräys on selkeä"

Länsi-Suomi: Rauma kielsi päiväkodeilta sämpylöiden leipomisen ylijäämäpuurosta

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Yllättikö runsas kesäkurpitsasato? Poimi tästä vinkit käyttöön

Hyönteisruoka on muotia, voiko riisihäröisistä hiutaleista siis keittää puuron pienellä lisävalkuaisella? Asiantuntija vastaa

Pilaantuneita juustoja ja laittomasti teurastettuja lihaa – ruokaa väärentävät rikolliset käyttävä hyväkseen koronan sotkemia markkinoita

Suomalaisille ruisviskeille menestystä alkoholijuomien MM-kisoissa