Jäikö puuroa syömättä? Siitä tulee parhaat sämpylät
Tähteeksi jäänyttä puuroa ei kannata heittää kompostiin, vaan käyttää se sämpylätaikinan pohjaksi.
Puurosämpylöihin voi kätevästi käyttää ylijääneen puuron.
Yli jääneestä puurosta pyöräytät näin helposti sämpylätaikinan.
Puurosämpylät
15–20 kpl
4 dl puuroa (esimerkiksi kaura- tai neljän viljan puuroa)
3 dl vettä
30 g hiivaa
1–2 tl suolaa
1 rkl siirappia
8–10 dl sämpyläjauhoja (vehnäjauhotkin käy)
1 rkl rypsiöljyä
Sekoita puurokattilaan vesi. Jos puuro on jäähtynyt, käytä kuumaa vettä. Pääasia, että seoksesta tulee kädenlämpöistä. Liuota puuroon hiiva. Anna seistä kansi kiinni vartin verran eli kunnes seos alkaa kuplia.
Voit tehdä taikinan myös yleiskoneen kulhossa.
Lisää joukkoon suola ja siirappi ja alusta jauhoilla taikinaksi. Lisää alustuksen loppupuolella hiukan öljyä.
Taikina saa jäädä löysähköksi. Nostele siitä sämpylöitä leivinpaperin päälle pellille tai leivo taikina tangoiksi ja ota siitä palasia pellille.
Anna kohota peitettynä. Paista sämpylöitä 225 asteessa uunin keskitasolla noin 10 minuuttia.
Lue lisää:
Länsi-Suomi: Rauma kielsi päiväkodeilta sämpylöiden leipomisen ylijäämäpuurosta
Eviran asiantuntija pitää Rauman leipomiskieltoa tarpeettomana: "Säädöstä ei tarvitse tuollaiseen soveltaa ollenkaan"
Miksei puurosta saa tehdä sämpylöitä? Rauman ruokapalvelu perustelee kieltoa elintarvikelailla – "Määräys on selkeä"
Yli jääneestä puurosta pyöräytät näin helposti sämpylätaikinan.
Puurosämpylät
15–20 kpl
4 dl puuroa (esimerkiksi kaura- tai neljän viljan puuroa)
3 dl vettä
30 g hiivaa
1–2 tl suolaa
1 rkl siirappia
8–10 dl sämpyläjauhoja (vehnäjauhotkin käy)
1 rkl rypsiöljyä
Haluatko jatkaa lukemista?
Olet lukenut 3/3 ilmaista artikkelia viikossa.
Lehden tilaaja,
ota digi käyttöön.
Haluatko jatkaa lukemista?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.