Ruoka

Jäikö puuroa syömättä? Siitä tulee parhaat sämpylät

Tähteeksi jäänyttä puuroa ei kannata heittää kompostiin, vaan käyttää se sämpylätaikinan pohjaksi.
Riitta Mustonen
Puurosämpylöihin voi kätevästi käyttää ylijääneen puuron.

Yli jääneestä puurosta pyöräytät näin helposti sämpylätaikinan.

Puurosämpylät

15–20 kpl

4 dl puuroa (esimerkiksi kaura- tai neljän viljan puuroa)

3 dl vettä

30 g hiivaa

1–2 tl suolaa

1 rkl siirappia

8–10 dl sämpyläjauhoja (vehnäjauhotkin käy)

1 rkl rypsiöljyä

Sekoita puurokattilaan vesi. Jos puuro on jäähtynyt, käytä kuumaa vettä. Pääasia, että seoksesta tulee kädenlämpöistä. Liuota puuroon hiiva. Anna seistä kansi kiinni vartin verran eli kunnes seos alkaa kuplia.

Voit tehdä taikinan myös yleiskoneen kulhossa.

Lisää joukkoon suola ja siirappi ja alusta jauhoilla taikinaksi. Lisää alustuksen loppupuolella hiukan öljyä.

Taikina saa jäädä löysähköksi. Nostele siitä sämpylöitä leivinpaperin päälle pellille tai leivo taikina tangoiksi ja ota siitä palasia pellille.

Anna kohota peitettynä. Paista sämpylöitä 225 asteessa uunin keskitasolla noin 10 minuuttia.

Lue lisää:

Länsi-Suomi: Rauma kielsi päiväkodeilta sämpylöiden leipomisen ylijäämäpuurosta

Eviran asiantuntija pitää Rauman leipomiskieltoa tarpeettomana: "Säädöstä ei tarvitse tuollaiseen soveltaa ollenkaan"

Miksei puurosta saa tehdä sämpylöitä? Rauman ruokapalvelu perustelee kieltoa elintarvikelailla – "Määräys on selkeä"

Aiheeseen liittyvät artikkelit

MT:n Riitta Mustonen palkittiin suomalaisen ruokakulttuuriin eteen tekemästään työstä

Grillit nostettu esiin – poikkeustila aiheutti piikin grillituotteiden kysyntään

Ruokavirasto jyrähtää: Elintarvikkeiden markkinoiminen koronaviruksen ehkäisyyn tai sen hoitoon pitää lopettaa välittömästi

Maksamakkarajäätelöä ja katkoviivat makkaroihin – näin kuluttajia vedettiin nenästä aprillipäivänä