67 maan tullien tehoiskussa löytyi pilaantunutta lihaa, värjättyä tonnikalaa ja väärennettyä maitojauhetta - Ruoka - Maaseudun Tulevaisuus
Ruoka

67 maan tullien tehoiskussa löytyi pilaantunutta lihaa, värjättyä tonnikalaa ja väärennettyä maitojauhetta

Suomessa tulokset olivat kesymmät: Tulli määräsi mausteita käyttökieltoon kielletyn väriaineen vuoksi.
Satu Lehtonen
Vauvoille tarkoitetut maitojauheet ovat esimerkiksi Kiinassa niin kalliita, että niiden väärentäminen voi houkutella.

Suomen tulli osallistui viidettä kertaa kansainvälisesti mittavaan Opson VII -operaatioon, jossa etsittiin väärennettyjä elintarvikkeita.

Operaation aikana takavarikoitiin maailmanlaajuisesti yli 3 620 tonnia ja 9,7 miljoonaa litraa väärennettyä tai laadultaan ala-arvoista ruokaa ja juomaa, tulli tiedottaa.

Takavarikoiduista tuotteista löytyi muun muassa pilaantunutta lihaa, värjättyä tonnikalaa ja väärennettyä, vauvoille tarkoitettua maitojauhetta.

Kauppoihin, marketteihin, lentokentille, satamiin ja teollisuuden kiinteistöihin tehtiin yli 41 000 tarkastusta. Operaation aikana pidätettiin 749 henkilöä.

Neljän kuukauden mittainen operaatio alkoi joulukuun alussa 2017 ja se toteutettiin 67 maassa.

Tavoitteena oli myös paljastaa järjestäytyneitä rikollisryhmittymiä laittoman elintarvikekaupan takana.

Operaatiota koordinoivat Irlanti, Europol ja Interpol.

Suomessa operaatio kohdennettiin erityisesti mauste-eriin, pähkinäjauheisiin ja -rouheisiin. Operaatio toteutettiin Tullin koordinoimana yhdessä Helsingin, Vantaan, Turun ja Kuopion kaupunkien elintarvikevalvontaviranomaisten ja Eviran kanssa.

Operaatiossa käytiin 27 kohteessa, ja niistä otettiin yhteensä 42 näytettä. Mausteista tutkittiin mahdollisten kiellettyjen väriaineiden käyttöä ja pähkinätuotteista mahdollista maapähkinän käyttöä kalliimpien pähkinälajikkeiden tilalla.

Tutkimuksissa todettiin kaikkien pähkinätuotteiden olevan näiltä osin kunnossa.

Yhteensä kolmen mauste-erän, yhden chilijauheen ja kahden mausteseoksen, todettiin sisältävän kiellettyä auramiini-väriainetta. Kaikki kolme erää, yhteensä 91 kiloa, ovat käyttöönottokiellossa Tullin valvonnassa.

Tullin kasvisten vaatimustenmukaisuusvalvonnassa todettiin, että 9 tuote-erää ei täyttänyt vähimmäisvaatimuksia ja yksi erä ei täyttänyt 1. luokan vaatimuksia. Appelsiineista ja rypäleistä osa oli mätiä ja osassa banaaneista oli hometta. Kaikkiaan yli 46 tonnia hedelmiä hävitettiin.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Peltiruoka sopii etäpäivään ja ison porukan ruokkimiseen

Ruissalon Maininki -ravintola Turussa avautui ensin Netflixin miljoonille katsojille – ja maanantaina ruokailijoille

Ruoka-alan ammattilaisille suunnattu myyntipalvelu kokoaa pientuottajien valikoimat yhteen osoitteeseen

Eivätkö turistit syö Suomessa? Visit Finland luopui ruokamatkailuhankkeista