Ruoka

Tiedätkö, mikä on suomalaisten suosituin kasvisruoka? – Vähärasvaisuus menettänyt suosiota

Ruoka 03.05.2018

Pinaattikeitto ja Itä-Suomessa pinaattiletut kiilasivat kärkeen, kun Saarioinen selvitti suomalaisten kasvisruokasuosikkeja.


Jaana Kankaanpää
Pinaattiletut ovat suosittuja koko maassa, mutta erityisesti Itä-Suomessa.

Pinaattikeiton ja -lettujen jälkeen kolmanneksi kiri kasvissosekeitto. Kolmen kärki oli sama koko Suomessa ja kaikissa ikäryhmissä. Tiedot kerättiin verkkokyselynä CINT:n paneelissa huhtikuussa 2018. Vastaajia oli yli tuhat.

Johtaja Mirja Lonka Saarioisilta ei ihmettele tulosta, sillä noin 30 prosenttia suomalaisista syö lounaan kotona. Pinaattikeitto ja -letut lounaalla ovat helppoa valmisruokaa, jota suosivat etenkin lapsiperheet ja vanhukset.

Noin kaksi kolmasosaa haluaisi syödä kasvisruokaa nykyistä enemmän, mutta silti puolet valitsee kasvisruuan päivälliseksi vain harvoin tai ei koskaan. Etenkin keski-ikäiset välttelevät kasvisruokaa.

Syiksi mainitaan, että liharuokiin on totuttu ja kasvisruokien valmistus koetaan hankalaksi. Etenkin maustamista arastellaan.

Ruokatrendeissä vähärasvaisuus näyttää menettäneen suosiotaan. Kaksi vuotta sitten tehdyssä kyselyssä 25 prosenttia suosi vähärasvaista ja nyt vain 18 prosenttia.

"Ihmiset haluavat syödä aitoja makuja. Nyt käytetään voita ja lusikoidaan rasvaista kreikkalaista jugurttia", Lonka selvittää.

Lievää suosion kasvua näkyy maidottomassa, runsasproteiinisessa, gluteenittomassa ja vegaanisessa ruokavaliossa.

"Vegaanisen ruokavalion suosio on noussut yhdestä prosentista neljään. Toisaalta neljä prosenttia kertoi luopuneensa siitä. Vegaanisen ruokavalion noudattaminen on haasteellista", Lonka toteaa.

Trendiraaka-aineiksi ovat nousseet pavut, inkivääri, lehtikaali, kurkuma, linssit ja munakoiso. Myös kookosmaito ja kauramaito mainittiin usein.

"Kaksi vuotta sitten emme osanneet edes kysyä kauramaidosta, jonka suosio nyt näkyi selvästi."

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT