Ruoka

Nämä 5 ruokaa kannattaa jättää salmonellavaaran takia syömättä etelänmatkalla – suomalaisissa versioissa riskit pienet

Ruoka 11.05.2018

Suomessa on tehty paljon töitä salmonellasta eroon pääsemiseksi. Raakaa kananmunaa sisältäviä kannattaa varoa ulkomailla, mutta kotimainen siipikarjaketju on käytännössä salmonellavapaa.


Kari Salonen
Salmonella yhdistetään usein lihatuotteisiin, mutta esimerkiksi idut ovat sille mieleinen kasvupaikka. Näitä kotimaisia ituja voi kuitenkin syödä huoletta.

1 Raaka kananmuna. Kypsentämätön kananmuna on yleinen salmonellan lähde. Jälkiruuista esimerkiksi tiramisu ja erilaiset mousset sisältävät toisinaan raakaa kananmunaa. Suomessa siipikarjaketju on käytännössä salmonellavapaa.

2 Raaka punainen liha Ulkomaisen tartarpihvin tai raakamakkaran mukana lautasellesi voi hypätä myös kutsumattomia vieraita. Kotimaisessa lihassa vastaavaa riskiä ei ole.

3 Idut. Bakteerit hakeutuvat mielellään kasvien siemeniin ja idut tarjoavat niille hyvän kasvualustan. Suomessa esiintyneet epidemiat ovat liittyneet tuonti-ituihin. Pirkanmaalla kiinalaista alkuperää olevat Mung-pavun idut aiheuttivat epidemian vuonna 2016.

4 Pastöroimaton maito. Raakamaidossa voi piillä bakteeriyllätys. Suomessakaan tuotettu raakamaito ei ole täysin vaaratonta: joitakin salmonellatapauksia on yhdistetty kotimaiseen, pastöroimattomaan maitoon. Riski on kuitenkin pienempi.

5 Majoneesi. Etelänlomalla pöytään kannettu majoneesi voi sisältää salmonellaa, koska sen teossa käytetään raakaa kananmunaa.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT