Ruoka

Ruokamatkakohde näköalalla: Puumalan Sahanlahti tarjoilee Saimaata herkullisimmillaan

Järvisuomen matkakohteista viehkoimpia on uniikki sahamiljöö Saimaan rannalla Puumalassa.
Tommi Anttonen
Sahalahden isäntäpari Jaana ja Janne Kuivalainen nauttivat usein itsekin aamiaista päärakennuksen sielua silittävässä järvimaisemassa.

"Päivää, onko teillä muikkuja tarjolla?" kajahtaa ovensuusta paikalle poikenneen pariskunnan kysymys.

Sahanlahden emäntä Jaana Kuivalainen toivottaa vieraat hymyillen peremmälle, ilman muuta. Olemme juuri keskustelleet asiasta. Oli ruokalistalla mitä herkkuja tahansa, niin muikkuja ei voi missään nimessä unohtaa – koskaan.

Sahanlahti Resort -matkailukeskus 6,5 hehtaarin alueineen on yrittäjäpariskunta Jaana ja Janne Kuivalaisen hallinnassa nyt viidettä kesää.

Jos lähestyt Sahanlahtea Saimaalta käsin, silmän vangitsee mäen päällä komeileva keltainen rakennus, joka on sahamiljöön 1800-luvun lopulla rakennettu virka-asunto. Autolla huristaen Mikkelistä kohti Puumalaa saa nauttia Suomen hulppeimmista näköalamaanteistä, kunnes hieman ennen Puumalaa kannattaa kurvata samaiseen Sahanlahden pihaan.

Pihapiirissä rannan tuntumassa on peräti 22 rakennusta, joiden takana havisee mielenkiintoinen historia. Yli 270 vuotta sitten paikalle perustettiin Miettulan saha ja sahayhdyskunta Puumalan ruukki. Päärakennus, aikoinaan sahan johtajan virka-asunto, on myös Kalevala Korun perustajan Elsa Heporaudan synnyinkoti.

Tarinoita riittää ja tuorein niistä on aikaansaavan Kuivalaisen yrittäjäpariskunnan.

"Olemme korjanneet ja rakentaneet, kokeilleet ja kehittäneet. Haluamme saada Sahanlahdessa kaikessa laadun huippuunsa, niin majoituksessa kuin ruokatarjonnassakin", korostaa Janne Kuivalainen, joka hyppäsi matkailuyrittäjäksi kuljetusalalta.

Jaana Kuivalainen kertoo olevansa mansikka- ja kaalipellon kasvatti kahdeksan kilometrin päästä. Seudut ovat tutut, joten on luonnikasta, että yhteistyö muiden alueen yrittäjien kanssa on aktiivista.

"Kolmessa ravintolassamme tarjoamme lähiseudun aineksista valmistettuja ruokia. Päärakennuksen ravintola Koskivahdissa on à la carte -listat ja nyt ensimmäistä kertaa alkuruuat tarjolla noutopöydästä. Vierassataman kupeessa on kesäravintola Rantamakasiini, Puhakkalan tilan luomujauhelihasta valmistettuine erikoisburgereineen. Ryhmille olemme entisöineet vanhasta pajasta elämysravintola Pajapirtin", luettelee Jaana Kuivalainen ylpeänä.

Sahakylän viisi villaa tarjoavat rauhaa hieman sivummalla. Majoitustilaa kesäaitoissa ja Väentupa-hotellissa on yhteensä lähes 60:lle.

Tekemistä tarjoavat Sahan Pakopelihuone ja uutuutena 280-paikkainen Elämysnäyttämö kesän näytelmineen ja tapahtumineen. Pajapirtissä pidetään kokkikursseja, ja savusaunakin löytyy pihapiiristä.

Kesä on kiireisintä aikaa, jolloin tuotoista tulee noin 70 prosenttia, mutta Sahanlahti on auki myös talvisin. Silloin voi vaikkapa heittää hyisiä löylyjä isännän tekemässä jääharkkosaunassa.

Tänä kesänä keittiössä häärivät nimekkäät kokit, kuten Markus Maulavirta, Matti Lempinen ja Ilkka Arvola. Keittiömestari Markus Kaihola pitää kiinni vakituisesta kauhanvarresta.

Ruokien raaka-aineet ovat 90-prosenttisesti paikallisia, kalat jopa sataprosenttisesti. Tarjolla on niin mallasmäskillä syötettyä Kaartilan mallaspossua kuin Tiisanmäen karitsaa.

Raaka-aineet tulevat ehdottomasti mahdollisimman läheltä, tuoreina ja laadukkaina, kuten Saimaan vesistä nostettavat lohet – kuusi kilometriä ja lautasella – lähimetsien marjat ja sienet, lähituottajien lihat ja vihannekset.

Päivittäin menee 200–600 ruoka-annosta, Jaana kertoo ja paljastaa, että veljensä tilalta poimitut vihannekset ovat ravintolan keittiössä niin nopeasti kuin muutaman kilometrin tohtii autolla hurauttaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Rottatutkimus paljasti, että puolukkamehun juominen alentaa kohonnutta verenpainetta

Tutkijoiden mielestä nykyisin rehuksi tai biodieselin raaka-aineeksi päätyvä kalanmaksa kannattaisi hyödyntää elintarvikkeena – sopisi sekä joukkoruokailuun että fine dining -annoksiin

Löytyykö Boltsin veroista hittiä? S-ryhmä hakee jälleen menestysreseptiä

Lanttulaatikkoa piiraan täytteeksi ja rosolliin oma majoneesi – Miten sinä tuunaat valmiin joululaatikon?