Ruoka

Kauppojen omat savukalat eivät ole savustinta nähneetkään – maku tehdään savuaromilla

Ruoka 09.06.2018

Savuaromin käyttö pitäisi ilmoittaa elintarvikkeen ainesosaluettelossa.


Kari Salonen
Nämä kullanruskeat ahvenet ovat käyneet savustuspöntössä. Sen sijaan kauppojen kalatiskien omat savukalat saavat makunsa savuaromista.

Kauppojen kalatiskien omat savukalat ovat nestesavulla "savustettuja".

Tuotelaatupäällikkö Tuure Eskelinen Keskosta kertoo, ettei perinteinen savustus ole mahdollista kauppojen tiloissa paloturvallisuuden takia. Savustuksesta aiheutuisi myös hajuhaittoja.

Toki kalatiskeiltä saa myös perinteisesti savustettuja kaloja, jolloin savustus on hoidettu jossain muualla.

Lain mukaan myös nestesavulla käsiteltyä kalaa saa kutsua savustetuksi. Tosin nestesavua käytettäessä tuotteen ainesosaluettelossa tulisi ilmoittaa savuaromi erikseen.

Eskelisen mukaan savuaromilla maustettu kala on terveellisempää kuin perinteisesti savustettu, koska siihen muodostuu vähemmän karsinogeenisiä pah-yhdisteitä.

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen Efsa on hyväksynyt sallitut savuaromivalmisteet, jotka ovat luonnollisesta savusta uutettuja komponentteja. Niitä ei valmisteta Suomessa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit