Ruoka

Kuluttaja-lehti selvitti: Marinoidut broilerisuikaleet painavat luvattua vähemmän

Ruoka 13.06.2018

Marinadia on selvityksen mukaan monissa tuotteissa kolmannes niiden painosta.


Juha Sinisalo
Marinadia on monissa tuotteissa lähes kolmannes niiden painosta. Kuvituskuva.

Kuluttaja-lehden selvityksen mukaan marinoiduissa lihatuotteissa voi olla luvattua vähemmän lihaa.

Lehti tutkitutti laboratoriossa yhteensä 12 marinoitua lihatuotetta: broilerin fileesuikaleita sekä porsaan ulkofileepihvejä ja kyljyksiä.

Laboratorioselvityksen perusteella kävi ilmi, että Pirkan broilerinsuikaleet ja Lidlin Kanamestarin broilerinsuikaleet painoivat luvattua vähemmän. Näiden suikalepakettien painoero suhteessa niiden lupaamaan painoon oli kuitenkin pienempi kuin sallittu kolme prosenttia. HK:n suuren, lähes puolentoista kilon porsaanfileepaketin liha taas painoi liki 200 grammaa luvattua enemmän.

Marinadia on monissa tuotteissa lähes kolmannes niiden painosta. Laboratoriomittausten perusteella vertailussa eniten marinadia oli Lidlin Kanamestarissa, jossa marinadin osuus oli 34 prosenttia.

Kuluttajan jutussa muistutetaan, että marinadi voi nostaa lihan kilohintaa reippaasti. Esimerkiksi Atrian broilerinsuikaleiden kohdalla marinoidun lihan kilohinta on yli 15 euroa, kun maustamaton liha maksaa vajaat 11 euroa. Jutussa huomautetaan myös, että mittaustulokset ovat ainoastaan suuntaa antavia, sillä liha ja marinadi sekoittuvat toisiinsa.

Kuluttaja: Luvattua vähemmän lihaa? (Juttu on maksumuurin takana.)

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT