Ruoka

Oletko allerginen katkaravuille tai pölypunkille? Varo silloin myös hyönteisruokaa

Hyönteisruoka voi aiheuttaa allergisia reaktioita.
Riitta Mustonen
Sirkkaleivästä ei näe, että sen valmistukseen on käytetty hyönteisiä, ellei lue pakkaustekstiä.

Sirkkaleipää, sirkkalakua, sirkkamakkaraa – hyönteisiä on nykyisin monenlaisissa elintarvikkeissa. Hyönteisjauhosta on tullut suosittu proteiinilähde.

Elintarvikevirasto Eviran mukaan hyönteisruoka ei ole ongelmatonta, sillä se voi aiheuttaa voimakkaitakin reaktioita allergisille henkilöille.

Eviran mukaan tiedot hyönteisruuan allergiariskeista ovat vielä vähäisiä. Siksi se ohjeistaa panemaan hyönteistuotteiden pakkauksiin merkinnän: ”Hyönteiset voivat aiheuttaa allergisia reaktioita. Ristiallergia on mahdollinen henkilöillä, jotka ovat allergisia äyriäisille, nilviäisille ja/tai pölypunkeille.” Lisäksi pakkauksessa on mainittava mahdollisesta kontaminaatioriskistä.

"Äyriäisallergisen kannattaa tarkistaa esimerkiksi leipien pakkausselosteet, sillä hyönteisjauhojen käyttö leipomoissa on yleistynyt", sanoo asiantuntija Anne Vuorenmaa Allergia-, iho- ja astmaliitosta.

Kuten mille tahansa ruoka-aineelle, myös hyönteisproteiineille voi herkistyä. Hyönteisruoka-allergian oireet voivat vaihdella vaarattomasta suun kutinasta anafylaktiseen reaktioon, Vuorenmaa selvittää.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Valion yllätys sokerihiirille: Kehitti suklaan, joka maistuu suklaalta, mutta sokeria on kolmannes vähemmän

Näiden kolmen ruokatuotteen vientiä suomalaiset tehostaisivat

Kultainen Juustohöylä -palkinto Jukolan Juustolle – voittajajuustot syntyvät veljesten yhteistyönä

"Iskee tarinaa kuin kapakassa kaverille juttelisi" – ruokatoimittajat valitsivat Japanin katuruoka -kirjan vuoden parhaaksi kotimaiseksi